Sari direct la conținut

VIDEO Scepticul Michael Shermer: Am fost socat de cat de multe referiri la religie sunt in manualele scolare din Romania

HotNews.ro

Michael Shermer, editorul revistei Skeptic Magazine, a declarat, intr-un interviu acordat in Studioul HotNews.ro, ca Guvernul nu ar trebui sa se amestece in niciun fel in treburile religiei. „Am fost socat de cat de multe referiri la religie sunt in manulele scolare din Romania”, a afirmat Shermer, care crede ca in Romania este o pseudo-teocratie. „Cei care se ocupa de biserica ar trebui sa stranga bani si sa construiasca biserici, nu Guvernul”, a mai afirmat Shermer.

Michael Shermer este licentiat in psihologie, masterand in psihologie experimentala si doctor in Istoria Stiintei, publica saptamanal pentru Scientific American si este profesor adjunct la Claremont University. Inregistrarea interviului a fost precedata de o discutie online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari integral aici.

Fragmente din interviu

  • Am descoperit ca educatia stiintifica este predata la un nivel rudimentar, am fost socat de cat de multe referiri la religie sunt in manulele scolare. E gresit, daca vrei religie te duci la biserica, daca vrei stiinta, te duci la scoala. N-ar trebui amestecate, nu este loc pentru amandoua in scoala.
  • Ma aflu in Romania pentru a promova stiinta, educatia stiintifica si sa incerc sa grabesc schimbarile care trebuie sa se produca in sistemul educational.
  • Guvernul trebuie sa se ocupe de treburile politice, sa faca legi bune, sa vegheze sa fie respectate. De ce se implica in treburi legate de religie? N-ar trebui sa construiasca biserici, cei care se ocupa de biserica ar trebui sa stranga bani si sa construiasca biserici.
  • Aveti o religie dominanta in Romania, ortodoxia, si se poate sa va convina faptul ca guvernul da bani pentru constructia de biserici. Dar daca islamul va deveni religie dominanta in Romania?
  • Sa nu ne pacalim, nu exista educatie stiintifica in Romania, exista indoctrinare religioasa. Romania este eminamente o teocratie, la fel ca societatile din evul mediu, sau ca Iranul si Irak-ul.
  • Viitorul oricarei democratii moderne consta in stiinta si tehnologie, in inginerie, in matematica.
  • Daca predati in continuare religie cum veti putea inainta in stiinta?
  • Veniti in America, faceti cunostiinta cu cei care se ocupa de educatia stiintifica Caltech, la universitatile mari americane si o sa vedeti ce li se preda.
  • Stiinta ar trebui pretuita pentru ceea ce face, e practica, e de folos. Avem teoria germenilor care provoaca boli. Nu ne mai ducem la vraci sa puna lipitori pe noi, sau nu mai apelam la tratamente care se practicau in Evul Mediu.
  • De ce sa folosesti religia la tot cand ai stiinta? Este prostesc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro