Sari direct la conținut

VIDEO Activistă de mediu, arestată după o acţiune împotriva unui tablou de Monet la Muzeul Orsay din Paris

HotNews.ro
Activistă de mediu, acţiune împotriva unui tablou de Monet la Muzeul d'Orsay din Paris, Foto: Roberta FUMAGALLI / AFP / Profimedia
Activistă de mediu, acţiune împotriva unui tablou de Monet la Muzeul d'Orsay din Paris, Foto: Roberta FUMAGALLI / AFP / Profimedia

O activistă de mediu de la Riposte Alimentaire a fost arestată sâmbătă după o acţiune împotriva tabloului „Les Coquelicots” de Claude Monet, la Muzeul d’Orsay din Paris, care intenţionează să depună plângere, potrivit unor surse concordante, scrie Le Figaro.

„A fost arestată o persoană care a acoperit un tablou şi apoi şi-a lipit mâinile pe el”, a precizat o sursă din cadrul poliţiei, potrivit Le Figaro, citat de News.ro.

„După ce a fost examinată şi tratată de un restaurator, lucrarea a fost expusă. Expoziţia este acum pe deplin accesibilă publicului”, a declarat pentru AFP conducerea muzeului, anunţând intenţia de a depune o plângere.

O înregistrare video de la Riposte Alimentaire, postată pe X, arată o femeie lipind pe peisajul impresionist înflorit un afiş adeziv care înfăţişează o viziune a apocalipsei în nuanţe de roşu.

„Acest tablou de coşmar din faţa noastră este ceea ce ne aşteaptă dacă nu se pune în aplicare nicio alternativă! La +4°C, se va dezlănţui iadul!”, a declamat activista purtând un tricou pe care scria de asemenea „+4°C”, cu referire la creşterea de temperatură prognozată de guvern pentru Franţa de acum până în 2100.

Expusă în cadrul expoziţiei „Paris 1874. Inventarea impresionismului”, celebra pictură în ulei a lui Monet, finalizată în 1873, prezintă personaje cu umbrele de soare care se plimbă pe un câmp cu maci înfloriţi.

Mişcarea Riposte Alimentaire (fostă Dernière Rénovation) a activiştilor pentru climă, care militează pentru o alimentaţie durabilă, şi-a intensificat acţiunile de câteva luni. Aceasta a revendicat responsabilitatea pentru incidentul cu supa aruncată pe sticla care protejează „Gioconda” de la Luvru în ianuarie, apoi împotriva tabloului „Printemps” al lui Monet de la Musée des Beaux-Arts din Lyon în februarie, iar în 8 mai, activiştii săi au lipit afişe în jurul tabloului „La Liberté guidant le peuple” de Eugène Delacroix de la Luvru. În aprilie, tot la Muzeul d’Orsay, doi dintre activiştii săi au fost arestaţi la intrare, fiind suspectaţi că voiau să acţioneze în mod similar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro