UPDATE 37 de perchezitii, 27 de milioane de euro prejudiciu din evaziune fiscala si alte infractiuni, tentativa esuata de fraudare a fondurilor europene – 20 de milioane de euro. Ministrul Teodorovici: Perchezitii au fost la o autoritate de management
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au efectuat, luni, 37 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov si Iasi, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate care facea fraude economice, prejudiciul in acest caz fiind de 27 de milioane de euro, a informat DIICOT, intr-un comunicat de presa. Suspectii ar fi folosit si acte false incercand astfel sa absoarba fonduri europene, in perioada 2010-2012, insa nu au reusit, potrivit DIICOT. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a confirmat, pentru HotNews.ro, ca procurorii DIICOT au ridicat documente si de la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, recent preluata de MFE.
UPDATE. Potrivit unui comunicat actualizat al DIICOT, gruparea infractionala a incercat in perioada 2010-2012 sa obtina fonduri europene, insa nu a reusit. Daca reusea, tentativa esuata de a frauda fondurile UE ar fi putut aduce prejudicii de 20 de milioane de euro bugetului comunitar, care s-ar fi adaugat prejudiciului de 27 de milioane de euro stabilit deja de anchetatori.
La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Bucuresti vor fi aduse in vederea audierii 100 de persoane, urmand a fi dispuse masuri legale in cauza, au mentionat procurorii. In cauza procurorii au dispus inceperea urmaririi penale si fata de mai multe persoane juridice.
Actiunea a fost derulata de procurorii DIICOT¬ Serviciul Teritorial Bucuresti impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, Iasi, Cluj, Pitesti, Ploiesti, Bacau si a Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Buzau si Vrancea si Caras-Severin. Actiunea a fost realizata cu sprijinul Jandarmeriei Romane. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.
Cum actiona gruparea infractionala
Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea era organizata pe paleire, cu structura piramidala, fiecare membru avand atributii clare si precis determinate si care actiona coordonat in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, obtinerea frauduloasa de fonduri europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, mai spun anchetatorii.
La aceasta grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite care s-au specializat fiecare avand atributii clar determinate.
Conform DIICOT, gruparea infractionala organizata respectiva era specializata in comiterea a 5 tipuri infractiuni: evaziune fiscala, spalare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Procurorii spun ca au „suspiciunea rezonabila” ca grupul infractional organizat a functionat in perioada 2010-2014, pe teritoriul Romaniei (zona Bucuresti-Ilfov si Moldova). De asemenea, în perioada 2010 – 2012, gruparea a incercat sa obtina fraudulos fonduri europene, insa fara succes, mai arata anchetatorii.
Potrivit anchetatorilor, gruparea isi desfasura activitatea in mod coordonat in scopul savarsirii infractiunilor de:
- Evaziune fiscala. Concret, cei in cauza infiintau si utilizarea de societati comerciale in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat. Ulterior, treceau firmele pe numele unor „persoane modeste material si cu un nivel minim de educatie, in special din zonele rurale din Moldova si din Republica Moldova, manipulabile”, arata procurorii. Formele erau insa controlate, de fapt, de catre membri gruparii, activitati subscrise in special obtinerii de resurse financiare consistente din activitati evazioniste, respectiv livrari fictive de bunuri si servicii catre societati comerciale controlate de diverse structuri infractionale, spun anchetatorii.
- Spalare de bani. Gruparea prelua de sume de bani cash de la diversi „clienti”, si le depunea in conturi bancare, apartinand firmelor controlate de grupul infrational, dupa care repunea le pune din nou la dispozitia „clientilor”.
- Inselaciune. Grpul frauda institutii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite in baza unor acte falsificate si nerambursarea acestora.
- Fraudarea fondurilor europene. Gruparea a incercat sa obtina, in mod fraudulos, in baza unor acte falsificate, fonduri nerambursabile in cadrul diferitelor programe de finanţare – fonduri care nu au fost obţinute.
- Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Suspecii ar fi falsificat documehtele necesare infiintarii si utilizarii societatilor comerciale si a operatiunilor comerciale si financiare aferente.
- Uz de fals. Foloseau documente falsificate in scopul producerii de consecinte juridice.
100 de firme-fantoma, 27 de milioane de euro prejudicu
Procurorii DIICOT sustin ca grupul infractional a infiintat peste 100 de firme-fantoma, pentru a fi fololsite ca „simple instrumente in atingerea obiectivului major si anume obtinerea de resurse financiare ilicite”.
Motivatia reala a infiintarii unui numar atat de mare de firme a constat atat in extinderea posibilitatilor de a desfasura activitati criminale in cat mai multe si mai variate domenii, dar si in crearea unui „hatis” juridic si economic care sa fie foarte greu de deslusit de catre organele judiciare si fiscale in cazul deconspirarii activitatilor ilegale sau in cazul controalelor efectuate de catre organele fiscale, mai arata anchetatorii.
De asemenea, procurorii suspecteaza ca activitatea membrilor gruparii infractionale a imbracat forme transfrontaliere intrucat pentru a-si asigura produsul infractional, liderul gruparii a infiintat societati comerciale si in alte state europene (Austria) sau societati off shore.
„Prin activitatea infractionala s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro si aproximativ 20.000.000 euro tentativa la infractiuni privind fraude cu fonduri europene”, sustine DIICOT.
Contactat de HotNews.ro, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca, potrivit informatiilor pe care le are, gruparea infractionala ar fi depus acte pentru a obtine si fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
Astfel, anchetatorii au ridicat si computere de la Autoritatea de Management POS CCE, care a fost luata, in anul 2014, in subordinea Ministerului Fondurilor Europene, de la Ministerul Economiei.