Sari direct la conținut

Un plasture hi-tech controlează dimensiunea tumorilor / Trei avantaje semnificative

HotNews.ro

Plasturele hi-tech capabil să monitorizeze dimensiunea tumorilor prezente sub piele este gata.

Aplicat în experimente pe șoareci, plasturele de înaltă tehnologie va permite testarea eficacității medicamentelor anti-tumorale în timp real, mult mai rapid decât ceea ce se întâmplă acum și într-un mod mult mai fiabil, permițând astfel celor mai promițătoare medicamente să ajungă mai repede la pacienții umani, potrivit agenției ANSA, citată de Rador.

Noul dispozitiv, dezvoltat de cercetătorii conduși de Universitatea Stanford din SUA, care au publicat rezultatele obținute în revista „Science Advances”, este complet non-invaziv, alimentat de baterii și poate transmite rezultatele direct către o aplicație pentru smartphone.

Plasturele hi-tech, numit Fast (Flexible Autonomous Sensor mesuring Tumors), este realizat dintr-un material flexibil și elastic foarte asemănător cu pielea, care include și circuite făcute din aur și este conectat la o mică componentă electronică.

Senzorul măsoară tensiunea pielii, adică cât de mult se întinde sau se scurtează, și transmite datele către un smartphone în timp real.

În acest fel, posibilele terapii legate de regresia dimensiunii tumorii pot fi rapid eliminate, dacă sunt ineficiente, sau testate în studii ulterioare.

Potrivit cercetătorilor, conduși de Alex Abramson, noul dispozitiv oferă trei avantaje semnificative:

  • capacitatea de a efectua o monitorizare constantă, deoarece rămâne întotdeauna în contact cu pielea șoarecelui,
  • capacitatea de a învălui tumora fără a o comprima și, prin urmare, de a măsura modificări de formă greu de descoperit cu alte metode
  • în final, faptul de a fi autonom și neinvaziv, lăsând animalul liber să se miște.

„Fast ar putea accelera, automatiza și chiar reduce semnificativ costul procesului de screening al terapiilor împotriva cancerului”, afirmă Abramson. (foto: Dreamstime)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro