Sari direct la conținut

Un investitor privat vrea să demoleze fosta fabrică Adesgo din Tineretului și să construiască acolo blocuri de până la 11 etaje

HotNews.ro

Un investitor privat vrea să demoleze fosta fabrică Adesgo din cartierul bucureștean Tineretului și să construiască acolo blocuri de până la 11 etaje, potrivit unui proiect prezentat săptămâna aceasta la Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei. Membrii Comisiei au cerut reducerea înălțimii, deoarece alături este Parcul Carol, monument istoric, și o zonă protejată cu case cu regim mic de înălțime.

Investitorul ​imobiliar, firma Solid Path, vrea să construiască la stradă, spre Calea Șerban Vodă 220, o clădire de birouri cu o înălțime de până la 7 etaje, cu o piațetă, iar în partea din spate clădiri de locuințe de până la 11 etaje, care scad spre Parcul Carol până la 5 etaje, cu un mic spațiu verde între ele.

În zona protejată, cu locuințe mici, propunerea a fost de amenajare a unei grădinițe cu două etaje. În total, în această formă a proiectului, ar fi construite 200 de apartamente. Tranziția către zona de case se face în proiect prin reducerea înălțimii. Terenul are o suprafață de 13.726mp. Proiectant este Dacra Studio.

Membrii comisiei au cerut proiectanților să revină cu mai multe modificări între care reducerea utilizării terenului, adică să se reducă din înălțimea clădirilor și procentul de ocupare al terenului, un studiu cum s-ar vedea blocurile din Parcul Carol, monument istoric, precum și un studiu istoric care să arate dacă clădirile din fosta fabrică Adesgo au valoare sau nu.

Persectivă cu clădirea propusă la Calea Șerban Vodă

Persectivă cu clădirea propusă la Calea Șerban Vodă

Piațeta propusă între clădirile de la Calea Șerban Vodă

Perspectivă de pe strada dinspre Parcul Carol

Perspectivă din interiorul ansamblului

Pe terenul dintre Liceul Gheorghe Șincai și Fabrica Adesgo, același dezvoltator imobiliar a construit două blocuri masive de 7 etaje.

Fabrica Adesgo de pe Calea Șerban Vodă a fost deschisă în anul 1926, fiind prima fabrică de ciorapi și lenjerie de damă din țară. Citește istoria fabricii pe bercenidepoveste.ro.

În 1998, compania a fost achiziționată de firma belgiană NV Bonneterie Bosteels de Smeth. În iunie 2002, compania Loar, parte a grupului israelian Argaman Industries LTD, a preluat pachetul majoritar de acțiuni Adesgo. În 2003 compania avea 336 de angajați.

În 2020, au început demersurile pentru vânzarea terenului fabricii către dezvoltatorul imobiliar Forte Partners pentru minimum 13,2 milioane euro, potrivit profit.ro. Mai exact, terenul și clădirile au fost vândute către compania Solid Path, controlată de frații Johny și Jihad Jabra, fondatori ai Forte Partners.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro