Sari direct la conținut

Un fost şef al Administraţiei Rezervelor de Stat din România, condamnat în SUA pentru sprijinirea trupelor columbiene FARC

HotNews.ro
Un fost şef al Administraţiei Rezervelor de Stat din România, condamnat în SUA pentru sprijinirea trupelor columbiene FARC
Generalul Dumbravă / Sursa foto: AGERPRES

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței Comitetului de reglementare din 29 mai, acordarea către firma Evosmina SRL a licenței de furnizare a gazelor. HotNews.ro a verificat activitatea firmei și a descoperit că este deținută de Cristian Vintilă, un fost înalt funcționar guvernamental din România, condamnat la 4 ani de închisoare, în SUA, pentru oferirea de arme şi servicii financiare unei grupări columbiene. 

Firma Evosmina SRL are o vechime de 4 ani. Până în luna aprilie, principalul obiect de activitate era consultanța în afaceri, potrivit datelor de pe Termene.ro. În aprilie, firma și-a schimbat obiectul principal de activitate, devenind firmă de „Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte„. Compania a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 650 mii lei și profit de 555 mii lei.

Unic acționar la Evosmnina SRL este Cristian Vintilă. Potrivit datelor de pe Termene.ro, Cristian Vintilă deține participații și la IBN Energy, o firmă înființată de câteva luni, cu obiect de activitatea „comercializarea energiei electrice”. Aici deține 10% din acțiuni, alături de Luca Mihai Tudor și Rebeca Salomeea Spiridon.

Momentul în cauză se află la minutul 03:23

După primirea licenței, firma Evosmina SRL se va putea alătura celor câteva zeci de furnizori de pe piața gazelor din România. Potrivit datelor ANRE, în februarie erau 51 de furnizori activi, care vindeau gaze către consumatorii casnici și non-casnici.

Cristian Vintilă, acuzat de conspirație pentru uciderea unor ofițeri americani

În decembrie 2014, Cristian Vintilă, care atunci avea 44 de ani, a fost arestat în Muntenegru, alături de un alt român, Virgil Flaviu Georgescu, și Massimo Romagnoli, un afacerist și politician italian, fost deputat în partidul lui Berlusconi. Ei au fost puși sub acuzare pentru intenția de a vinde arme Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), o organizație teroristă. 

Cei trei au intenționat să vândă arme în valoare de 15 milioane de dolari unor agenţi sub acoperire care pretindeau a fi rebeli columbieni.

Ulterior, Vintilă a fost inculpat în cadrul unui proces al Districtului de Sud din New York, iar pe 9 februarie 2018, a fost condamnat cu acuzația de conspirație pentru uciderea unor ofițeri ai SUA și acordarea de sprijin material și financiar unei organizații teroriste străine. În proces s-a dezvăluit că, în perioada iunie 2013 – mai 2017, Vintilă a conspirat pentru a furniza arme, servicii financiare și consiliere  pentru FARC. 

A fost condamnat la 48 de luni de închisoare. În iunie 2018 a fost transferat în custodia ICE, iar în august 2018 a fost expulzat în România.

Aceste informații apar într-un comunicat oficial al Serviciului Vamal și de Imigrare al SUA (ICE), parte din Homeland Security din SUA. Potrivit datelor publice de pe Linkedin, începând cu septembrie 2018, adică imediat după expulzare, a început să aibă activități în domeniul consultanței în afaceri, la Progresso APM Consulting Sprl.

Studii la Academia pentru Informații, firmă cu Hrebenciuc și funcții de conducere în instituții guvernamentale

Cristian Vintilă a fost partener încă din 1999 cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc, scria Rise Project în decembrie 2014. Cei doi au intrat împreună în afacerea Barter Grup SRL, cu câte 19%. Cinci ani mai târziu, pe aceeași filieră, Vintilă a mai înființat, tot la Bacău, firma EnergoBarter SRL, de la care statul și furnizorii încearcă de mai mulți ani să recupereze datorii de zeci de mii de lei.

Clotilde Armand, alaturi de Cătălin Drulă / Sursă foto: Inquam Photos - Octav Ganea
Clotilde Armand in fata la DNA / Sursă foto: Inquam Photos – Octav Ganea

Potrivit datelor de pe Termene.ro, ambele firme au fost radiate, Barter Grup în ianuarie 2019, iar EnergoBarter în decembrie 2018.

Polițiștii din Bacău l-au anchetat în 2010 pentru infracțiuni fiscale și au pus firma EnergoBarter sub urmărire penală, au relatat jurnaliștii de la Rise Project în 2014. În 2013, Cristian Vintilă a fost trimis în judecată pentru că a semnat cecuri fără acoperire, prejudiciindu-i astfel pe furnizori, dar a scăpat de acuzații pentru că i-a fost prescrisă fapta.

Ploaia de la Roland Garros / Sursă foto: Ilincescu.ro

În timp ce se judeca cu foștii clienți în dosarul penal, Cristian Vintilă era consilier parlamentar, iar apoi a devenit director general la Agenția Rezervelor de Stat. A deținut această funcție în perioada 2010-2013.

În 2014, în momentul reținerii era inspector în Comisia de Control Armament din subordinea Guvernului României, scria Adevărul.

În CV-ul său este menționată diplomă de master, în 2012, la Academia de Informații Mihai Viteazul, și o diplomă în 2010 la Academia de Poliție. Are și o diplomă de doctor în inginerie, obținută în 2006, lucrare despre care ziarul Adevărul spune că este plagiată.

INTERVIURILE HotNews.ro