Sari direct la conținut

Tensiuni Iran-Israel: prețurile petrolului scad după atacul iranian

HotNews.ro
Nava petroliera, Foto: TJ Alex / Alamy / Profimedia Images
Nava petroliera, Foto: TJ Alex / Alamy / Profimedia Images

Prețurile petrolului au scăzut la începutul comerțului asiatic după atacul Iranului asupra Israelului în weekend.

Țițeiul Brent – referința-cheie pentru prețurile petrolului la nivel internațional – a fost în scădere, dar se tranzacționa în continuare la aproape 90 de dolari pe baril luni dimineață.

Prețurile crescuseră deja în așteptarea acțiunii Iranului, țițeiul Brent apropiindu-se săptămâna trecută de cel mai mare nivel din ultimele șase luni.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că confruntarea cu Iranul „nu s-a încheiat încă”.

„În mod clar, piața petrolului nu vede nevoia să ia în considerare nicio amenințare suplimentară a aprovizionării în acest moment”, a spus analistul energetic Vandana Hari.

Țițeiul Brent poate scădea sub pragul de 90 de dolari, dar este puțin probabilă o scădere considerabilă, deoarece comercianții rămân concentrați asupra riscurilor asociate cu conflictele din Gaza și Ucraina, a adăugat ea.

De asemenea, analiştii au spus că reacţia Israelului la atac va fi esențială în zilele şi săptămânile următoare.

„Cred că vom vedea volatilitate în mod natural. Dacă va exista o reacție din partea Israelului, asta ar duce foarte mult în sus piețele de energie”, a declarat Peter McGuire de la platforma de tranzacționare XM.com.

Piețele de acțiuni din regiunea Asia-Pacific au scăzut, de asemenea, luni, pe măsură ce investitorii cântăresc impactul atacului.

Iranul este al șaptelea cel mai mare producător de petrol din lume, potrivit Administrației SUA pentru Informații în domeniul Energiei, și al treilea cel mai mare membru al cartelului producătorilor de petrol OPEC.

Analiştii spun că esențial pentru evoluția viitoare a preţului petrolului este dacă transportul prin strâmtoarea Hormuz va fi afectat.

Strâmtoarea – care se află între Oman și Iran – este o rută de transport maritim crucială, deoarece aproximativ 20% din totalul aprovizionării cu petrol a lumii trece prin ea.

Membrii OPEC Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak trimit cea mai mare parte a petrolului pe care îl exportă prin strâmtoare.

Sâmbătă, Iranul a confiscat o navă comercială cu legături cu Israelul în timp ce trecea prin strâmtoarea Hormuz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro