Sari direct la conținut

SUA vor participa la summitul de pace din Elveția, dar încă nu se știe dacă va fi prezent Biden

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Volodimir Zelenski și Joe Biden, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite vor participa la un summit de pace organizat în Elveția luna viitoare, a declarat duminică un oficial american, dar a refuzat să spună cine va participa sau la ce nivel, relatează Reuters.

Oficialul răspundea astfel la o întrebare legată de apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresat președintelui american Joe Biden și liderului chinez Xi Jinping de a participa la summit.

„Fac un apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului pentru pace– la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei”, spune el. „Vă rog, arătați că voi conduceți eforturile în promovarea păcii – pacea adevărată și nu doar o pauză între atacuri”.

Apelul lui Zelenski au venit la două zile după ce surse ruse au declarat pentru Reuters că Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare a focului negociată care recunoaște liniile actuale ale câmpului de luptă.

Zelenski și susținătorii Ucrainei spun că o încetare a focului nu va ajuta decât să se rearmeze și să se regrupeze Rusia.

Într-un interviu pentru Reuters, acordat săptămâna trecută, Zelenski a precizat că este esențial să se adună cât mai multe țări în jurul mesei la discuțiile de pace.

Despre summitul programat în Elveția, Moscova a transmis că nu vede niciun rost într-o conferința la care Rusia nu este invitată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro