Sari direct la conținut

Semnul de egalitate dintre Netanyahu și Hamas l-a uimit pe cancelarul austriac, Karl Nehammer

HotNews.ro
Karl Nehammer, Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia
Karl Nehammer, Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus că este de neînțeles că procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut mandate de arestare atât pentru trei liderii Hamas, cât și pentru pentru Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război.

„Respectăm pe deplin independența CPI. Însă faptul că liderul organizației teroriste Hamas al cărei scop declarat este stingerea Statului Israel este menționat în același timp cu reprezentanții aleși democratic ai acelui stat este de neînțeles”, a scris Nehammer pe X.

Austria este semnatară a Statutului de la Roma, care a creat CPI.

Statele Unite au criticat de asemenea punerea în același context a oficialilor israelieni și a celor Hamas, a declarat într-un comunicat secretarul de stat Antony Blinken.

„Respingem echivalența dintre Israel și Hamas”.

Blinken a mai spus că deciziile de arestare a CPI ar putea pune în pericol eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza.

Curtea Penală Internațională a solicitat luni mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul atacurilor Hamas. Benjamin Netanyahu devine astfel primul lider dintr-un stat aliat Occidentului care este vizat de o asemenea măsură.

Decizia procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a generat reacții dure de condamnare de ambele părți.

Citește și:

Cine este șeful Curții Penale Internaționale, Karim Khan, care a cerut mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro