Science Report: Criză neobișnuită în Portugalia. Cadavrele nu se mai descompun. Trecerea la gazele lichefiate nu este cea mai fericită idee. Ar putea cafeaua să ofere protecție împotriva virusului Covid?
Criză neobișnuită în Portugalia. Cadavrele nu se mai descompun ● Trecerea la gazele lichefiate nu este cea mai fericită idee ● Ar putea cafeaua să ofere protecție împotriva virusului Covid? ● Un studiu științific ne spune că bărbații devin mai atractivi dacă se machiază
Criză neobișnuită în Portugalia. Cadavrele nu se mai descompun
Portugalia se confruntă cu o criză complet neobișnuită, susțin cei de la Business Insider. Mai exact, numai în Porto, între 55 și 64% dintre persoanele decedate în intervalul 2006 și 2015 nu s-au mai descompus, ci s-au mumificat complet sau parțial, iar ceea ce e și mai bizar este că nimeni nu știe încă de ce se întâmplă asta. Cercetătorii portughezi au analizat deja mai multe mostre de sol pentru a identifica potențialii factori care pot duce la oprirea procesului de descompunere: contaminarea cu metale grele, aciditate, temperatură, umiditate etc. Până în prezent, nu au descoperit nimic care să indice o schimbare a valorilor normale.
În mod normal, susțin aceiași cercetători, mumificarea naturală se petrece spontan, atunci când corpul este expus unor condiții speciale, cum ar fi cele din zonele deșertice sau din zona ghețarilor, atunci când procesul de descompunere este, pur și simplu, blocat. Dar astfel de condiții nu se regăsesc în Portugalia.
O posibilă explicație, care este verificată în acest moment, este cea legată de alimentație, precum și de abuzul de alcool, medicamente și tutun. Până la aflarea unui răspuns, autoritățile portugheze le-au cerut oamenilor să opteze, mai degrabă, pentru incinerarea rudelor defuncte, decât pentru înhumarea lor.
Trecerea la gazele lichefiate nu este cea mai fericită idee
Consumul tot mai mare de gaze lichefiate din Europa vine cu un cost uriaș, și nu, nu despre finanțe este vorba, anunță BBC. Datele oficiale arată că importurile de gaze lichefiate au crescut cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar asta se traduce printr-o creștere a emisiilor de carbon de zece ori mai mare decât până acum.
Pentru a lichefia gazul, este nevoie ca acesta să fie răcit la -160 de grade Celsius. Odată lichefiat, acesta își reduce volumul de 600 de ori, ceea ce îl face mult mai ușor de transportat. Și, chiar dacă emisiile de carbon din atmosferă sunt aceleași și în cazul gazelor lichefiate și a celor care erau transportate prin conducte, cantitatea de energie consumată pentru a le crea este semnificativă.
Practic, pentru orice container cu gaz lichefiat sunt eliberate în atmosferă circa 70 de kilograme de CO2, de zece ori mai mult decât în cazul gazului transportat prin conducte. Iar asta înseamnă peste 35 de milioane de tone de CO2 emise în atmosferă numai în anul 2022, comparativ cu anul 2021. Ironia este că 16% din cantitatea de gaz lichefiat provine tot din Rusia. Iar asta înseamnă nu doar fonduri pentru război, ci și pierderea unui război cel puțin la fel de grav, cel climatic.
Ar putea cafeaua să ofere protecție împotriva virusului Covid?
Chiar dacă nu s-a dovedit încă științific, o simplă ceașcă de cafea ar putea să ofere protecție împotriva infectării cu coronavirus. Cel puțin asta susține un grup de chimiști de la Universitatea Jacobs din Bremen, într-un comunicat publicat în revista Food & Function.
Cercetătorii amintiți au analizat un compus chimic din cafea, acidul cafeolchinic, și rolul pe care îl are acesta în inhibarea interacțiunii dintre SARS CoV-2 și receptorii din corpul uman, Așa au descoperit că o ceașcă de cafea de numai 200 de mililitri conține circa 100 de miligrame de acid cafeolchinic, iar cantitatea respectivă este suficientă pentru a preveni procesul de infectare. Evident, aceste date trebuie confirmate prin studii suplimentare de laborator.
Odată obținute rezultatele, ele vor fi comunicate către întreaga comunitate științifică. Acum, având în vedere că nimic nu e sigur, folosiți și voi metodele tradiționale de prevenție, nu vă apucați încă de băut cafea în cantități industriale!
Un studiu științific ne spune că bărbații devin mai atractivi dacă se machiază
Când crezi că unele reviste de specialitate sunt chiar serioase, vine una ca Plos ONE și dă cu mitul de pământ. Este și cazul unui studiu recent prin care niște specialiști de prin Pennsylvania ne spun că machiajul la bărbați va deveni moda viitorului apropiat.
Pentru a ajunge la așa concluzie înălțătoare, specialiștii au ales 20 de bărbați, i-au fotografiat întâi nemachiați, apoi machiați subtil. Apoi au plecat cu pozele și au întrebat aleatoriu mai multe persoane ce părere au. A reieșit că bărbații machiați au fost mai apreciați decât în varianta nemachiată.
Ca să își întărească opinia, americanii respectivi au dat inclusiv exemple de vedete masculine care folosesc machiajul. Și, zic ei, Justin Bieber, Zac Efron și alții îl folosesc cu succes. Acum, nu știu ce părere aveți voi, dar Justin Bieber nu e chiar cel mai masculin personaj din lumea asta. Cât despre folosirea machiajului la bărbați, indiferent de ce zic oamenii ăștia, parcă tot nu îți vine să crezi că niște rimel sau pudră pe năsuc o să te facă să arăți ca un izvor de testosteron și feromoni.
Sursa foto: Dreamstime.com