Science Report: China face descoperiri arheologice de senzație în largul coastelor Taiwanului. Pinguinii chiar sunt monogami? Insultele ne rămân mai mult în minte decât complimentele
China face descoperiri arheologice de senzație în largul coastelor Taiwanului ● Pinguinii chiar sunt monogami? ● Insultele ne rămân mai mult în minte decât complimentele ● Înhumare inedită pentru o femeie „vampir” din secolul al XVII-lea
China face descoperiri arheologice de senzație în largul coastelor Taiwanului
În viață trebuie să știi să îți păstrezi optimismul, căci niciodată nu știi când poate să te lovească ceva de bine. Cel mai bun exemplu îl dă China care, iată, după scandaluri, supărări și o grămadă de stres cu Taiwanul, SUA și aliații acestora, dă lovitura în arheologie fix acolo unde se aștepta mai puțin. Mai exact, în largul insulelor Paracel, Xisha în chineză, grup de insule care face obiectul unor dispute teritoriale în China, Taiwan, dar și Vietnam.
Specialiștii de la Academia Chineză de Științe le dau astfel peste nas celor care comentau aiurea brambura cum că are China ditamai flota pe acolo. Dacă nu o aveau, clar nu se mai făceau astfel de descoperiri. Respectiv, la o adâncime de peste 3000 de metri, au fost identificate trei nave antice încărcate ochi cu porțelanuri, monede de cupru și alte artefacte care ar putea dezvălui aspecte deosebit de interesante din trecutul Chinei.
Acesta se pare că este doar vârful descoperirilor, căci arheologii chinezi estimează că și alte nave antice și medievale ar fi putut avea aceeași soartă, ele doar așteptând să fie descoperite. În acest sens, guvernul chinez a anunțat că va pune la dispoziție fonduri pentru un prim proiect de anvergură, care să dureze cinci ani, și care prevede explorarea submarină a rutelor comerciale care legau China de Africa. Visul cercetătorilor chinezi este de identifica posibile nave care să fi făcut parte din flota condusă de amiralul Zeng He în secolul al XV-lea.
Pentru început, că e mai aproape, deși nu se menționează asta în mod special, probabil că vor începe din largul coastelor Taiwanului. În concluzie, lăsați prostiile și conspirațiile că aici e vorba știință serioasă.
Pinguinii chiar sunt monogami?
Un răspuns la această întrebare care îi chinuia pe mulți dintre voi tocmai a fost oferit de oamenii de știință de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, citați de LiveScience. Adică, în mod cert, pinguinii sunt monogami și nu prea. Ca să explicăm, dacă pinguinii ar fi avut un Facebook al lor și ar fi fost nevoiți să treacă ceva la rubrica „relații”, ar fi scris, cel mai probabil, „e complicat”.
Biologii neo-zeelandezi au monitorizat o populație de pinguini din specia Adelie (Pygoscelis adeliae) și au observat că monogamia ăstora e cam dubioasă. Mai exact, ei preferă să facă pui cu aceiași parteneri, dar asta nu îi împiedică să calce strâmb prin colonie dacă au ocazia. Au fost observate adesea tot felul de triunghiuri amoroase, ba chiar și alte figuri geometrice tot amoroase, că nici nu mai știi care cu care se înamorează pe acolo. Dar, când ajung la cuib, tot în aceiași doi își împart sarcinile parentale.
Este adevărat că și aici mai apar complicații, cum ar fi masculi care cresc pui de la tați diferiți. Dar, cei mai mulți sunt cuminți, nu comentează. Problemele sunt agravate și de faptul că tot mai multe exemplare nu se mai întorc la locurile de cuibărit. Zic specialiștii că, pe fondul încălzirii globale, resursele lor de hrană se împuținează, nu mai au ce mânca, îi mai fugăresc și balenele orca, leii de mare, vai de capul lor ce e acolo. În concluzie, cum spuneam, e complicat, că și lor numai de monogamie nu le mai arde pe vremurile astea de restriște.
Insultele ne rămân mai mult în minte decât complimentele
Un studiu publicat în revista de specialitate Frontiers in Communication, studiu semnat de mai mulți cercetători olandezi, susține că insultele au un efect mult mai puternic și mai îndelungat asupra oamenilor decât vorbele de bine.
Aceștia au testat 80 de femei față de care au proferat insulte în mod repetat și conștiincios. A reieșit că insultele de generat reacții imediate în partea creierului responsabilă cu atenția, iar efectul acestora a durat mult mai mult decât atunci când subiectelor li s-au adresat complimente. Cuvintele urâte au determinat reacții rapide chiar și atunci când nu li se adresau în mod direct participantelor la test, fapt care subliniază o sensibilitate crescută a oamenilor față de situații conflictuale sau antisociale.
Rezultatele testelor ne mai arată că suntem programați genetic să răspundem mult mai intens la emoții negative decât la cele pozitive, bașca să le ținem minte mai mult și să reacționăm la fel oricât de mult s-ar repeta. Între noi fie vorba, poate că nici nu era nevoie de atâtea teste pentru a-ți da seama că, dacă jignești o femeie în mod repetat, apoi îi spui că e drăguță, poți să te consideri norocos dacă scapi doar cu niște priviri tăioase și cu faptul că nu v-a mai vorbi cu tine cât ești tu pe lume. În fine! Ce este curios este că olandezii cu pricina au ales exclusiv femei pentru astfel de teste. Cu bărbații probabil nu au avut tupeu, că ăștia sunt și mai masivi prin zona aia, dar, bănuiesc ei, reacțiile ar fi similare.
Înhumare inedită pentru o femeie „vampir” din secolul al XVII-lea
O echipă de arheologi de la Universitatea Nicolaus Copernic din Torun, Polonia, citată de ScienceAlert, a anunțat recent descoperirea unui mormânt atipic. În mod clar, scheletul datând din secolul al XVII-lea aparținea unei femei despre care contemporanii credeau că este vampir. Nu numai că au crezut asta, dar au și acționat în consecință.
Acum, nu e primul „vampir” scos la lumină, ca să ne exprimăm astfel. Morminte de genul acesta s-au descoperit mai peste tot prin Europa sau Statele Unite. Ba că defuncții au fost înhumați cu o cărămidă în gură, ba cu un țăruș în inima, lucrurile erau cât se poate de clare. De data aceasta, ineditul este că „vampirul” a fost înhumat cu o seceră fixată în jurul gâtului, astfel încât dacă îi dădea prin cap să se ridice de acolo, în mod clar ar fi avut probleme serioase cu orientarea ulterioară.
Ca să fie siguri că totul va funcționa, în caz că individa se prindea cum stă treaba cu secera, cei care au efectuat ritualul înhumării i-au legat acesteia de degetul mare de la piciorul drept un lacăt cât toate zilele. În opinia specialiștilor, lacătul era cheia, că n-am găsit altă rimă, întregii operațiuni. Unde să pleci de nebun cu ăla agățat de picior?
Am putea spune chiar că secera a fost doar un exces de zel. Una peste alta, iată că existau și metode civilizate de a scoate din circuit un vampir, nu neapărat să îl extragi din locul de veci, să îi arzi inima și să îi bei cenușa, așa cum au făcut alte populații înapoiate, din state europene medievale.
Sursa foto: Dreamstime.com