Romania vrea sa construiasca centre de asomare a porcilor din fonduri europene
Planul de actiune al autoritatilor romane privind asomarea animalelor va contine propunerea ca autoritatile locale sa poata accesa fonduri europene nerambursabile pentru construirea de unitati in care sacrificarea porcilor sa se faca in concordanta cu cerintele europene. Presedintele Autoritatii Sanitar-Veterinare, Radu Roatis, a declarat pentru HotNews.ro ca planul prevede informarea si educarea oamenilor de la sate.
Informatia pe scurt:
– Seful ANSVSA sustine ca taranii romani nu isi vor cumpara dispozitive individuale pentru asomarea animalelor
– Autoritatile vor ca primariile sa poata construi unitati speciale pentru asomare din fonduri europene
– Italia, Grecia si Franta au cerut si ele derogari de la legislatia europeana privind sacrificarea animalelor
In Romania se sacrifica anual 4 milioane de porci, dar Roatis nu crede ca vor fi multi fermieri care vor vrea sa isi cumpere un asomator. Cel mai ieftin tip, un pistol cu glont captiv, costa putin peste 200 de euro. Nici autorizatia privind posesia unui astfel de pistol, necesar chiar daca este vorba despre o arma neletala, nu este un proces greoi. Si totusi, putini dintre particulari vor fi tentati sa isi cumpere unul, pe care sa-l folosesca o data sau de doua ori pe an, asa ca autoritatile s-au gandit la posibilitatea ca autoritatile locale sa poata accesa – prin Planul National de Dezvoltare Rurala – fonduri europene nerambursabile pentru a construi centre de asomare.
„Vom propune Ministerului Agriculturii ca in PNDR sa existe posibilitatea accesarii de sume pentru construirea unor astfel de case de taiere. Nicio primarie saraca nu va aloca bani pentru a face un astfel de centru, nu-si poate permite. Trebuie sa le dam posibilitatea accesarii unor fonduri nerambursabile. Astfel asomarea se va putea face in mod civilizat, vor putea fi rezolvate si alte probleme care mai apar, precum fracturi la turme, iar ele vor fi prevazute cu containere care vor putea folosite atunci cand se intampla calamitati, cum a fost gripa aviara, vor fi centre de depozitare a carcaselor animale, voi fi centre de ecarisaj”, a spus Radu Roatis.
Presedintele ANSVSA spune ca planul de actiune pe trei ani pe care Romania il va propune Bruxelles-ului in luma martie va avea si componente de informare si educare a taranilor in sensul acceptarii normelor europene in materie, actiuni in care se intentioneaza cooptarea Consiliilor Locale.
Mielul de Pasti, sacrificat tot traditional
Pe de alta parte, demersurile autoritatilor romane pe langa Comisia Europeana continua. Roatis a argumentat ca pentru sacrificarile traditionale, pentru care directiva europeana nu da derogari, existat solicitari si din partea altor state UE. „Italia, Grecia si Franta, care are o sarbatoare a maghrebienilor in care sunt sacrificate 2 milioane de ovine in 2 zile, au semnalat necesitatea adaptarii directivei in functie de specificul national. Asta se poate face fie prin schimbarea directive si includerea sacrificarilor traditionale in articolul privind derogarile, fie prin reglementare interna”, a spus Roatis.
Cum prima varianta este putin probabila, presedintele ANSVSA excluzand indeea unei coalizari a statelor membre UE care au nevoie de o astfel de derogare pentru a obtine introducerea in directiva a prevederii, ramane reglementarea interna. Roatis a reamintit ca derogarea pe care o cere romania este strict pentru perioadele de Craciun si Pasti, cand numarul animalelor sacrificate este foarte mare, si a anuntat intentia ca de Pasti, romanii sa isi poata sacrifica mieii in mod traditional. „Daca am initiat discutiile cu Comisia, noi vom face tot posibilul ca oferim argumente pertinente ca sa obtinem derogarea pana la Pasti”, a spus presedintele ANSVSA.
Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare de la asomarea animalelor, invocand faptul ca este o sacrificare traditionala,dar Comisia European aratat miercuri, printr-un comunicat, ca aceasta derogare nu a fost data, intrucat sacrificarea porcilor de Craciun nu are loc intr-un eveniment cultural, sportiv si nu este nici act religios. In spatele declaratiilor oficiale exista insa intelegerea ca romanii sa isi poata sacrifica de sarbatori in mod traditional animalele, dar autoritatile trebuie sa lucreze la un plan de actiune care sa duca la aplicarea normelor europene in urmatorii trei ani.