Sari direct la conținut

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, l-a demis pe managerul spitalului Filantropia / UPDATE Corpul de control a găsit abateri de la Legea achizițiilor publice

HotNews.ro
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, l-a demis pe managerul spitalului Filantropia / UPDATE Corpul de control a găsit abateri de la Legea achizițiilor publice

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, l-a demis pe managerul spitalului Filantropia, după ce a primit analizele și rapoartele Curții de Conturi și ale Corpului de Control al Primarului în care sunt semnalate diverse nereguli la acest spital, a anunțat edilul pe pagina de Facebook.

”Azi am decis încetarea atribuțiilor de manager al Spitalului Filantropia București ale domnului Sîmpălean Dan Ștefan. Am făcut acest lucru după ce am primit rapoartele și analizele Curții de Conturi și Corpului de Control al Primarului în care sunt semnalate diverse nereguli la acest spital”, a scris Nicușor Dan. Primarul general nu a detaliat ce nereguli a găsit. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE Neregulile găsite de corpul de control al primarului general vizează în principal încălcări ale legii achizițiilor publice.

Prima este ”organizarea deficitară a activităților privind estimarea valorii bunurilor ce urmează a fi achiziționate, în referatele de necesitate nu este indicat modul în care a fost efectuată estimarea valorii bunurilor”.

Ca exemplu este dată achiziția de ,,Halate de unică folosință”, efectuată în data 31.07 2020.

”Necesarul de materiale este solicitat de către secțiile spitalului, prin Asistentul Şef de secţie şi a fost aprobat în Consiliul Director. Cantitățile necesare sunt preluate în Nota justificativă de estimare a valorii și alegerea procedurii, întocmită de şeful biroului aprovizionare și achiziții, aprobată de managerul institutiei, unde este prevăzut si pretul estimat (8 lei/buc), fără a se prezenta modalitatea documentele sau analiza prin care a fost stabilit prețul estimat. Singura mențiune este că „Au fost îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 7 alin 5 din legea 98/2016″ respectiv, Art 7.(5) Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul in care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei”. Acest mod de lucru este practicat în majoritatea achizițiilor verificate din anexa menționată mai sus.

A doua este organizarea deficitară a activităţilor privind testarea pieţei de profil, în majoritatea cazurilor din achizițiile verificate, nu au fost identificate ofertele altor agenți economici și preţurile practicate de aceştia la acea dată în SICAP, sau ale oferte solicitate/prezentate de la furnizorii din anii anteriori, singurele documente din SICAP, existente la dosarul achiziției fiind ,,Detalii Achiziție”(DA), din data cand a fost efectuată achiziția.

Ultima abatere constatată este organizarea deficitară privind activităţile de asigurare a transparenței achizițiilor efectuate şi de asigurare a unui cadru concurențial optim. La dosarul achiziției nu au fost prezentate documente de publicitate a achiziției (anunturi de intenție, cereri de ofertă, etc.), în majoritatea cazurilor, data publicării în SICAP, a intenției de cumpărare este aceeași cu data finalizării achiziției.

”Abaterea constataă este nerespectarea legislației privind achizițile publice, respectiv a achizițiilor directe. Consecinta abaterii: ca urmare a neprospectării pietei, există posibilitatea achiziţionării unor bunuri și servicii la preturi mai mari decât cele practicate pe piață”, se arată în raport.

Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea l-a numit pe Dan Ștefan Sîmpălean în funcția de manager interimar al Spitalului “Filantropia” din București în iunie 2019. La numirea din 13 iunie 2019, acesta avea un salariu lunar de bază de 18.288 de lei. Interimatul trebuia asigurat pe o perioadă de 6 luni însă a tot fost prelungit.

Înainte, Dan Sîmpălean a fost manager al Spitalului Clinic Județean Mureș.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro