Sari direct la conținut

Primăria Capitalei a dat autorizația de construire pentru restaurarea Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei

HotNews.ro

Primăria Capitalei a dat autorizația de construire pentru restaurarea Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Proiectul include și reconstruirea fostei remize de trăsuri. Proprietarii au anunțat că au inițiat procedura de licitație pentru selectarea antreprenorului general și depun toate eforturile pentru a începe în curând lucrările.

  • ”Am semnat autorizația pentru restaurarea Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, clădire monument istoric, construită în 1835. E unul dintre palatele-simbol ale Bucureștiului, ridicat de Barbu Știrbei înainte de a ajunge domnitor al Țării Românești și folosit în timpul domniei drept reședință de protocol.
  • Proprietarul privat al clădirii o va renova pe cheltuiala proprie, urmând să păstreze toate elementele arhitecturale, dar și să reconstruiască corpul dispărut al fostei remize de trăsuri.
  • Este pentru prima oară după 1989 când o clădire de patrimoniu care a fost demolată va fi reconstruită”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Proprietarul, dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe, a anunțat că a inițiat procedura de licitație pentru selectarea antreprenorului general și depune toate eforturile necesare pentru a începe curând lucrările.

Clădirea palatului va fi consolidată și renovată în întregime, păstrându-se proporțiile și regimul de înălțime, iar fațadele și elementele decorative exterioare și interioare vor fi restaurate, urmărind linia proiectului inițial, spune proprietarul.

Proiectul prevede și reedificarea corpului anexă al fostei remize de trăsuri, construcție care va respecta volumetria și raportul plin-gol al corpului inițial, prin modelarea golurilor fațadei către palat, realizat într-o arhitectură și cu materiale contemporane.

”Amenajarea exterioară va cuprinde sistematizarea verticală a curții de onoare orientată către Calea Victoriei, a segmentului de curte adiacentă corpului semicircular reconstruit, dar și a curții interioare nou create la nivelul subsolului pe fațada de vest, astfel încât să ofere o imagine unitară a întregului ansamblu”, se arată într-un comunicat transmis de dezvolatorul imobiliar.

După finalizarea lucrărilor, palatul va adăposti galerii comerciale high-end și spații destinate artei și artiștilor contemporani.

  • „Palatul Știrbei este una dintre cele mai impresionante construcții din București. Arhitectura, elementele decorative neoclasice și proporțiile sale erau impunătoare în 1835, atunci când a fost construit, și la fel de spectaculoase sunt și acum, în 2022 – chiar dacă imobilul se regăsește astăzi într-o stare avansată de degradare.
  • Pentru noi, ca investitor și dezvoltator imobiliar cu experiență extinsă pe segmentul de proiecte de regenerare urbană prin reconversia clădirilor vechi, este în egală măsură o plăcere și o onoare să deținem o altfel de proprietate în portofoliul nostru local.
  • Ne bucurăm să fim noi cei care, la aproximativ 200 de ani de la inaugurarea construcției originale, vor scrie un nou capitol din istoria acestei clădiri monument, atât de reprezentativă pentru oraș.”, spune Yithzak Hagag, Co-fondator și acționar Hagag Development Europe.

Primarul general, Nicușor Dan, a precizat că nu va fi permisă nicio altă construcție modernă, care să afecteze din punct de vedere urbanistic palatul și zona adiacentă.

Imobilul este clasat drept monument istoric de clasă A, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase și reprezentative construcții pentru patrimoniul arhitectural, cultural și istoric al Bucureștiului.

Proprietarii renunță la blocurile din curtea palatului

De peste 10 ani, proprietarii palatului au încercat să obțină de la Primăria Capitalei aprobările necesare pentru a construi blocuri în curtea palatului. Ultima oară au venit pentru aprobări în 2020, și cereau permisiunea să construiască un bloc de 7 etaje, respectiv 34 de metri înălțime, în grădina Palatului Știrbei.

Potrivit panoului afișat pe 1 aprilie pe gardul palatului, investitorul H Victoria Stirbei Galleries, dorește să consolideze palatul, iar lipit de acesta să construiască un atrium cu vegetație, iar în spate un bloc cu 7 etaje care va ajunge până la 3, respectiv două etaje spre strada Banului și General Constantin Budișteanu. În ceea ce privește funcțiunea, nu sunt foarte multe detalii, doar că va fi un ”complex multifuncțional”.

Primăria Capitalei a dat în 2015 avizul preliminar de urbanism pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, care prevedea ridicarea unei clădiri cu o înălțime maximă de 7 etaje care va adăposti un centru comercial și locuințe în spatele clădirii monument istoric, pe fostele grădini ale palatului. De-a lungul timpului, acest proiect a stârnit numeroase controverse, atât societatea civilă, cât și o parte dintre arhitecți cerând reconstruirea grădinilor și spunând că noile clădiri nu își au locul lângă palat.

Din 2015, proiectul a rămas în stand-by și nu a mai venit la aprobare în Consiliul General.

HotNews.ro a scris zeci de articole despre proiectul imobiliar care ar fi mutilat palatul, iar societatea civilă a militat ani de zile pentru conservarea monumentului istoric.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro