Sari direct la conținut

Partidul lui Viktor Orban boicotează o dezbatere parlamentară pe tema spionajului rusesc

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Fidesz, partidul lui Viktor Orban, aflat la putere în Ungaria, a boicotat vineri seară o sesiune parlamentară extraordinară convocată de opoziţie în legătură cu atacurile cibernetice ruseşti, minimalizate de guvern, relatează AFP.

„Scandalul nu este că hackerii ruşi au atacat Ungaria”, a declarat pentru AFP deputatul opoziţiei Bence Tordai, „ci faptul că guvernul nu a avut nicio reacţie. Acesta rămâne tăcut atunci când secretele ungureşti şi ale aliaţilor noştri din Uniunea Europeană şi NATO sunt sustrase de spioni ruşi”, a acuzat el, transmite News.ro.

Într-un comunicat transmis AFP, partidul Fidesz al lui Viktor Orban a declarat că această „iniţiativă de stânga” este o „farsă” şi că nu va „participa la această şedinţă”.

Fidesz calificase drept „minciuni de campanie electorală” informaţiile de presă publicate înainte de alegerile legislative din 2022, potrivit cărora serviciile ruseşti s-ar fi infiltrat în sistemele Ministerului de Externe cu un an înainte.

930 de servere au fost compromise

Dar la mijlocul lunii mai, site-ul de ştiri 444 l-a confruntat din nou pe ministrul de externe Peter Szijjarto cu un raport al serviciilor secrete ungare pe care îl obţinuse şi care enumera pagubele provocate de atacurile hackerilor. Potrivit documentului, „peste 4.000 de staţii de lucru şi mai mult de 930 de servere au fost compromise” de către grupul APT 28 al GRU (spionajul militar rusesc) şi grupul APT 29 al FSB (spionajul intern rus).

Săptămâna trecută, liderul naţionalist Viktor Orban a încercat să minimalizeze importanţa pirateriei informatice ruse.

„Încercarea de a accesa datele altora este o rutină zilnică pentru fiecare stat, iar Ungaria nu face excepţie”, a declarat el, în ciuda faptului că este singurul lider UE care a menţinut un nivel ridicat de cooperare cu Moscova după invazia din Ucraina. „De la nord la sud, de la est la vest, există încercări constante de intruziune”, a declarat el pentru tabloidul Blikk.

Guvernul a insistat că, în opinia sa, „nicio dată confidenţială” nu a „căzut în mâini străine” şi că, din acest punct de vedere, atacul „nu a dat roade”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro