Sari direct la conținut

Oportunități de finanțare de la Bruxelles – Serial Informativ Episodul 8 – Exemplu practic

HotNews.ro, EurActiv.ro

Potențialul de a dezvolta cu succes o aplicație pentru finanțare de la Uniunea Europeană depinde de înțelegerea tuturor elementelor implicate, dar în final este determinat de un proces de tip trial and error. Ce putem învăța din propriile erori? Cum putem să ne îmbunătățim munca? Un exemplu practic.

Acest serial informativ a abordat o serie de elemente care subordonează potențialul de succes al dezvoltării unei aplicații pentru finanțare la Comisia Europeană. Fiecare subiect discutat are o relevanță specifică și reprezintă o piesă esențială de legătură.

De la concept și parteneri, la verificarea ghidului, completarea narativelor și dezvoltarea bugetului, fiecare etapă are o poziție determinată și un rol prestabilit.

Deși orice aplicație implică această structură logică, folosirea ei și a principiilor asociate nu constrânge potențialii aplicanți în ceea ce privește elementele de creație. Cu excepția condițiilor fixate de ghidul solicitantului și apelul de proiecte, aplicanții sunt încurajați să fie creativi și originali în idei. În acest sens, structura descrisă în acest serial trebuie înțeleasă ca un sprijin pentru o abordare creativă ferită de greșeli des întâlnite în aplicațiile pentru finanțare europeană.

Mai departe însă de aceste elemente, succesul unei aplicații va depinde de o multitudine de alți factori. În acest sens, calitatea narativelor, experiența echipei de proiect, logica bugetului și nivelul competiției vor influența șansele unui proiect de a primi finanțare într-un mediu dinamic și competitiv precum cel european.

Încercăm, încercăm, încercăm…

Nu există, prin urmare, o formulă a succesului. Putem să urmărim o serie de pași logici pentru a evita blocaje sau deficiențe esențiale, dar nu putem accesa o soluție universală de succes. Concret, acest lucru înseamnă că de multe ori ne vom lovi de eșec. O organizație aflată la început nu are experiență de implementare, narativele nu sunt foarte bune, bugetul este incomplet, partenerii nu sunt puternici și așa mai departe.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro