MEF: Companiile private vor primi un avans, din fonduri structurale, pentru derularea proiectelor
Secretarul de stat Eugen Teodorovici a declarat pentru HotNews.ro ca beneficiarii privati vor primi si ei prefinantari pentru derularea proiectelor cu fonduri structurale, desi pana acum erau exceptati de la plata unui avans. Decizia a fost adoptata marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, in sedinta de Guvern.
Ordonanta de Urgenta adoptata in ultima sedinta a Guvernului Tariceanu modifica definitia prefinantarii pentru proiecte cu fonduri structurale, astfel incat este eliminata exceptia referitoare la companiile private.
Pana acum, obtinerea unui avans pentru derularea proiectelor era posibila numai pentru autoritatile publice locale si, in cazul Programului de Resurse Umane, si pentru organizatiile non-guvernamentale. Companiile private, cu proiecte aprobate pentru finantare, primeau fondurile integral in sistem de decontare – adica erau obligate sa cheltuie, treptat, anumite sume, din fonduri proprii, urmand ca banii sa fie decontati.
Prin modificarile adoptate astazi, sunt incluse in mecanismul prefinantarilor si companiile private cu proiecte care intra sub incidenta ajutorului „de minimis” (ajutor de stat de maximum 200.000 de euro, timp de 3 ani consecutivi – n.r.) si vizeaza toate programele prin care se deruleaza Fonduri Structurale, a explicat Teodorovici.
Conditiile concrete de acordare a prefinantarilor vor fi stabilite printr-o modificare a Ordinului care stabileste modul de prefinantare si efectuare a platilor din fonduri structurale. Potrivit lui Teodorovici, aceste modificari vor fi operate in zilele urmatoare. „Procentul sumelor care vor putea fi obtinute drept avans ar putea ajunge la 25-30% din valoarea eligibila a proiectelor si ar putea fi cerute garantii bancare pentru aceste sume”, a mai spus Teodorovici.
Un comunicat al Guvernului, transmis marti, mentioneaza faptul ca „ordonanta de urgenta modifica definitia prefinantarii prevazuta in Ordonanta nr. 29 din 31 ianuarie 2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a cofinantarii alocate de la bugetul de stat, inclusiv din Fondul national de dezvoltare, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.
Aceasta modificare raspunde necesitatii de a acorda prefinantare beneficiarilor de instrumente structurale, pentru proiectele care intra sub incidenta ajutorului de stat/de minimis, precum si efectului de accelerare a absorbtiei instrumentelor structurale prin acordarea de prefinantare catre beneficiarii din mediul privat”
Detaliile legislative
In acelasi comunicat al Executivului se precizeaza: „Conform noii definitii, prefinantarea este reprezentata de sumele transferate din bugetul de stat sau din instrumentele structurale catre un beneficiar prin plata directa sau prin plata indirecta, de regula in stadiul initial de implementare a proiectelor, in baza unui contract de finantare incheiat intre beneficiar si Autoritatea de management/Organismul intermediar responsabil/responsabila, in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor”.
Astfel, este modificata vechea definitie, prevazuta in Ordonanta Guvernului nr.29/2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a cofinantarii alocate de la bugetul de stat, inclusiv din Fondul national de dezvoltare, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.86 din 2 februarie 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.249/2007, cu completarile ulterioare, la articolul 1, alineatul (2), litera i) :
- „prefinantare – sumele transferate din bugetul de stat sau din instrumente structurale catre un beneficiar, cu exceptia celor din sectorul privat (daca prin acest transfer nu se intra sub incidenta prevederilor legale cu privire la ajutorul de stat) ori unei organizatii neguvernamentale – prin plata directa sau prin plata indirecta – pentru lichidarea angajamentelor de plata fata de un contractor, in stadiul initial de implementare a proiectelor, in baza unui contract de finantare incheiat intre beneficiar si Autoritatea de management/Organismul intermediar responsabil/ responsabila, in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor”.