Sari direct la conținut

​Ludovic Orban a cerut Biroul Electoral Central să clarifice votul în altă localitate

HotNews.ro
Ludovic Orban, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat, sâmbătă, în timpul unei vizite la Arad, că a depus la Biroul Electoral Central (BEC) o solicitare de clarificare privind votul în altă localitate, el arătând că ordonanţa privind comasarea alegerilor conţine o prevedere care nu permite mai multor categorii să voteze decât dacă solicită urna mobilă, ceea ce ar dezavantaja electoratul Opoziţiei, relatează Agerpres.

Prezent într-o conferinţă de presă la Forţa Dreptei Arad, preşedintele partidului a spus că „în Ordonanţa de comasare a alegerilor, în articolul 16, alin. 3, s-a introdus o prevedere extrem de periculoasă pentru exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu”.

„Şi anume, scrie în articolul 16 alin. 3 din ordonanţă că alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu, ca să îşi poată exercita dreptul de vot, trebuie să depună cerere să voteze cu urna specială”, a spus Orban.

El a arătat că, la alegerile pentru Parlamentul European din 2019, pe listele suplimentare au votat peste 1,2 milioane de alegători şi că de regulă cei care votează în altă localitate sunt studenţii, cei plecaţi de acasă şi alte categorii de alegători, iar mulţi dintre aceştia ar fi simpatizanţi ai Opoziţiei.

„Gândiţi-vă că e weekend, e vară, e vreme frumoasă, ar putea mulţi să fie plecaţi în destinaţii turistice, la mare, la munte, şi care nu votează la locale, dar vor să voteze la europarlamentare, nici ei nu prea iubesc Puterea. De asemenea, votează pe listele suplimentare în altă localitate decât localitatea de domiciliu cei care au plecat din marile oraşe, şi-au făcut case în comune sau orăşele din jurul oraşelor mari – nu şi-au făcut buletin în noile localităţi în care şi-au făcut casele, mulţi şi-au păstrat buletinele din municipiu, din oraşul mare, pentru diferite lucruri, ca să poată să îşi ducă copilul la o şcoală dorită şi aşa mai departe. De asemenea, sunt cei care lucrează în altă localitate şi care nu pot să-şi părăsească locul de muncă chiar dacă e weekend”, a spus liderul Forţa Dreptei.

El a solicitat BEC să clarifice cum se va vota, pentru a nu lăsa birourile electorale din ţară să interpreteze prevederile legale.

„Dacă lăsăm ca fiecare preşedinte de birou electoral al secţiei de votare să aplice interpretarea prevederii din ordonanţă sau prevederii din lege, ne putem trezi că se va restrânge dreptul de vot la sute de mii, poate chiar peste un milion de români. Am trimis ieri (vineri – n.r.) către BEC o solicitare de clarificare, pentru că are competenţa legală de a da interpretări legii care să fie aplicabile de toate birourile electorale ale secţiilor de votare”, a informat Orban.

El a mai spus că a făcut acest demers şi pentru că i se pare „că există o rea-intenţie a Guvernului prin introducerea acestui articol 16 în ordonanţa de urgenţă, care este menit tocmai să creeze această bulversare şi să determine o reducere a numărului de voturi din partea cetăţenilor români care nu se vor afla în localitatea de domiciliu la alegerile pentru Parlamentul European, tocmai pentru a reduce votul Opoziţiei, pentru că se ştie că într-o pondere extrem de mare aceste categorii de cetăţeni care votează în altă localitate decât localitatea de domiciliu votează mai degrabă cu Opoziţia decât cu Puterea”.

Forţa Dreptei a cerut BEC „ca interpretarea să fie în sensul în care practic cetăţenii români care votează în alte localităţi decât localităţile de domiciliu să voteze aşa cum au votat la toate alegerile pentru Parlamentul European din 2007 până acum, şi anume pe lista suplimentară”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro