Sari direct la conținut

Garda de Mediu: Jumătate din primării nu asigură populației suprafața obligatorie de spațiu verde / În București, „cota verde” e de trei ori mai mică decât e legal

HotNews.ro

Bucureștiul are aproximativ 8 mp de spațiu verde/persoană, de trei ori mai puțin decât prevede legea, respectiv 26 mp/cap de locuitor, potrivit datelor comunicate de Garda Națională de Mediu. În urma unui control efectuat în 184 de localități, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că aproape jumătate din primării nu asigură populației suprafața obligatorie de spațiu verde, iar 25% nu au registrul spațiilor verzi.

”Creșterea suprafețelor de spații verzi este una din principalele metode de contracarare a efectelor poluării, dar o parte din autoritățile locale nu par să știe acest lucru. Capitala și alte 86 de localități, reprezentând 47% din cele 184 de oraşe şi municipii verificate de Garda Națională de Mediu (GNM), în privința îndeplinirii obligației legale, de a asigura minimum 26 mp de spațiu verde din terenul intravilan, pentru fiecare locuitor, sunt foarte departe de acest obiectiv”, au postat reprezentanții Gărzii de Mediu pe pagina de Facebook.

Printre orașele care nu asigură 26 mp de spațiu verde/cap de locuitor se numără: București, Pitești, Buzău, Constanța, Sf. Gheorghe, Giurgiu, Urziceni, Iași, Vaslui, Rm. Vâlcea și Focșani.

Mai mult, 25% din localitățile verificate, inclusiv Municipiul București, nu dețin un registru al spațiilor verzi, așa cum le obligă legea, susțin reprezentanții instituției.

Din cele 138 de oraşe şi municipii, care dețin registrul spațiilor verzi, un număr de 58 nu l-au actualizat.

În urma acțiunilor de control din 2021 50 de autorități locale au fost amendate.

”Acţiunile de inspecţie şi control privind respectarea legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi au fost realizate la localităţile care nu au mai fost verificate anterior, precum şi la localităţile care aveau măsuri de îndeplinit, stabilite cu ocazia controalelor anterioare. La nivelul autorităților publice locale care nu şi-au îndeplinit obligațiile legale privind respectarea legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi, s-au identificat o serie de cauze, cum ar fi: registrul spaţiilor verzi nu este aprobat prin hotărâre de consiliu, lipsa fondurilor necesare inventarierii spaţiilor verzi, litigii referitoare la dreptul de proprietate asupra unor spaţii verzi, nefinalizarea inventarierilor spaţiilor verzi cauzată de faptul că nu sunt întocmite cărţile funciare aferente terenurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro