Sari direct la conținut

Gabriela Firea, după ce Ministerul Sănătății le-a recomandat bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet: Voi trimite Corpul de control să verifice ce s-a întâmplat/ Apa Nova: Nu a fost niciun risc pentru populație, apa este potabilă

HotNews.ro

Primarul Gabriela Firea a anunțat joi că trimite Corpul de control pentru a verifica dacă apa furnizată de Apa Nova este potabilă sau nu și ce s-a întâmplat în ultimele zile. „Cred că este treaba organismelor statului să verifice dacă avem de a face cu informații menite să alerteze inutil populația”, a declarat Firea, după ce Ministerul Sănătății le-a cerut bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet, care miroase puternic a clor, pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. Mai mult, Gabriela Firea a susținut că dacă cineva riscă să mintă, contractul cu Apa Nova poate fi reziliat. La rândul lor, reprezentanții Apa Nova au susținut că apa furnizată bucureștenilor este potabilă.

”Azi vor veni rezultatele din laborator. Am dat o dispoziție ca reprezentanții Corpului de control al primarului general să înceapă o verificare a celor întâmplate. AMRSP va face propria evaluare. Am și eu întrebări ca orice cetățean, cine a poluat râul Argeș, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns să regleze apa cu clor, de ce nu am fost informați așa cum prevad protocoalele”, a declarat primarul Gabriela Firea la începutul ședinței de Consiliu General de joi.

Savin Mihai, director adjunct al Apa Nova, prezent la ședința de Consiliu General, a declarat că apa furnizată este potabilă.

”Rezultatelele probelor prelevate începand cu 29 ianuarie nu indică depăsiri ale clorului. În fapt a existat o depășire pe râul Argeș a indicatorului amoniu. Măsură cea mai urgență sau rapidă a fost creșterea dozei de clor, care a dat în numite puncte din Sectorul 6 un miros de clor. Ulterior am trecut la alimentarea orașului București preponderent din râul Dâmbovița. Monitorizăm permanent ce se întâmplă în rețeaua de distribuție. Apa este potabilă și bună de folosit. Nu cunoaștem pe ce se bazează afirmațiile Ministerului Sănătății, nu am primit nicio notificare. Nu există niciun pericol pentru sănătatea publică”, a declarat directorul Apa Nova.

Miercuri seară, Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat de presă, că recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet, care miroase puternic a clor, pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. ​

„Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă”, a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății, după ce Direcția de Sănătate Publică București a primit, de la locuitorii din sectoarele 5 și 6, sesizări privind calitatea apei potabile. „Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”, arată Ministerul Sănătății.

„Până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ‘apa este bună de băut’ „, a anunțatMinisterul Sănătății.

„În cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă în cele două sectoare”, arată Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizau însă că, potrivit specialistilor Institutului Național de Sănătate Publică în domeniul apei potabile, „rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat și miros si nu există alte efecte pe termen lung”.

Ministerul Sănătății mai precizează că Direcția de Sănătate Publică București „analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.”

Bucureşteni din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei s-au plâns miercuri pe reţele de socializare că apa furnizată de Apa Nova miroase foarte puternic a clor, nefiind adecvată pentru gătit sau băut.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă şi spuneau că s-au luat măsuri suplimentare de tratare, dar susțineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro