Sari direct la conținut

FOTO ​Cultul „Tonibler” din Kosovo va avea în curând și o statuie cu fostul prim-ministru britanic

HotNews.ro
Tony Blair, Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia
Tony Blair, Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Un sculptor din Kosovo face ultimele retuşuri la o statuie a lui Tony Blair care urmează să fie amplasată peste două luni într-un oraş kosovar, relatează marți agenția Reuters, citată de Agerpres.

Agon Qosa şi alţi etnici albanezi din Kosovo îl idolatrizează pe Tony Blair pentru rolul său de lider în timpul campaniei de bombardament a NATO din 1999, care a oprit înaintarea forţelor sârbe şi, în cele din urmă, a ajutat micuţa naţiune balcanică să îşi dobândească independenţa.

După 25 de ani, Qosa finalizează o statuie de lut în mărime naturală a lui Blair, care va fi turnată în bronz şi amplasată pe bulevardul Blair din oraşul estic Ferizaj, la data de 12 iunie, pentru a marca sfârşitul războiului din Kosovo din 1998-1999.

„Am decis să-l avem în oraşul nostru, în Kosovo al nostru, să fie fericit şi vesel”, a declarat Qosa pentru Reuters în timp ce lucra la statuia care îl înfăţişează pe Blair zâmbind, îmbrăcat în costum şi făcând cu mâna.

Peste 13.000 de persoane, în special albanezi din regiune, au fost ucişi în războiul din 1998-1999. Blair, care a fost premier al Marii Britanii din 1997 până în 2007, a susţinut bombardamentul NATO asupra Serbiei pentru a o forţa să se retragă din Kosovo.

Kosovo i-a făcut o statuie și lui Bill Clinton

Mulţi susţinători au devenit mai târziu dezamăgiţi de Blair din cauza rolului ulterior al Marii Britanii în invazia Irakului condusă de SUA în 2003, însă multe persoane din Kosovo împărtăşesc entuziasmul lui Qosa. Potrivit biroului naţional de statistică, mai mult de zece persoane poartă numele Tonibler, Toni sau Bler – modificate pentru a se potrivi cu pronunţia locală.

Bill Clinton, care era preşedinte al SUA la momentul campaniei de bombardare desfăşurată de NATO, are la rândul său o statuie în capitala Kosovo, Pristina. Clinton a participat la dezvelirea statuii în 2009.

Când Tonibler Gashi a venit pe lume, la doi ani după război, tatăl său nu avea niciun dubiu referitor la numele pe care avea să i-l dea primului său fiu. Acum în vârstă de 22 de ani, Tonibler Gashi avea nouă ani când l-a întâlnit pe adevăratul Blair la Pristina.

„A fost ca şi cum aş fi întâlnit un fel de profet al poporului nostru… Mi-a strâns mâna şi m-am simţit grozav”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro