Sari direct la conținut

Folosirea antidepresivelor in timpul sarcinii creste riscul de aparitie a tulburarilor psihiatrice la copii

HotNews.ro

Folosirea antidepresivelor este in crestere in ultimii ani. Intre 2 si 8% dintre femeile insarcinate utilizeaza antidepresive. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Aarhus, Scoala de Business si Stiinte Sociale, Danemarca, au aratat ca exista un risc mai crescut de dezvoltare a unei tulburari psihiatrice in randul copiilor nascuti de catre mame care au folosit antidepresive in timpul sarcinii, potrivitScience Daily.

Cercetatorii coordonati de catre Xiaoqin Liu, au aplicat cercetarea bazata pe datele continute in registre pentru a studia 905.383 de copii nascuti intre 1988 si 2012, dorind sa exploreze posibilele reactii adverse cauzate de consumul de antidepresive de catre mame, in timpul sarcinii. Acestia au aflat ca din totalul copiilor analizati, 32.400 au dezvoltat o tulburare psihiatrica in timpul vietii.

„Cand ne uitam la copii nascuti de catre mame care au intrerupt si mame care au continuat tratamentul antidepresiv in timpul sarcinii, putem vedea un risc crescut de dezvoltare a unei tulburari psihiatrice in cazul in care mamele au continuat respectivul tratament”, a declarat Xiaoqin Liu, coordonatorul studiului publicat in „British Medical Journal”. Mai precis, cercetatorii au impartit copii in patru grupe in functie de utilizarea antidepresivelor de catre mame inainte si in timpul sarcinii. Copiii din grupa intai nu au fost expusi la antidepresive in uter.

In grupa a doua, mamele au luat antidepresive pana au inceput sarcina, dar nu si in timpul ei. In cea de-a treia grupa, mamele au folosit antidepresive inainte si in timpul sarcinii, iar in ultma grupa, mamele au inceput sa foloseasca antidepresive doar in timpul sarcinii. Aproape de doua ori mai multi copii (14,5%) au fost diagnosticati cu o tulburare psihiatrica in cazul in care mamele au inceput sa ia antidepresive in timpul sarcinii decat in situatia in care copiii nu au fost expusi la aceste medicamente in uter (8%). Valori mai ridicate decat in cazul copiilor neexpusi s-au inregistrat si daca mamele au luat antidepresive inainte si in timpul sarcinii (13,6%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro