Sari direct la conținut

Eugen Teodorovici: "In 2008, iesim pe plus cu peste un miliard de euro, pe relatia cu UE"

HotNews.ro, EurActiv.ro

Datele de la finalul lunii noiembrie, prezentate de secretarul de stat Eugen Teodorovici, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro-EurActiv.ro, arata ca Romania a „incasat” 2,2 miliarde de euro in 2008 de la UE si mai urmeaza sa primeasca plati pana la sfarsitul anului. Acesta a mai vorbit despre faptul ca multe persoane din autoritatile de management al fondurilor UE ar trebui schimbate si ca, „daca bancile comerciale nu sunt cooperante, nu-i nimic: avem instrumente de stat”.

Dupa ce a coordonat, incepand cu 2001, programele ISPA si SAPARD si, ulterior, Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune, Eugen Teodorovici este, de mai putin de un an, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, responsabil cu fondurile europene.

In momentul publicarii materialului, el se afla inca in functie. Am discutat in timp ce noul Guvern era prezentat in Parlament si se asteptau, de la un moment la altul, schimbari in minister.

Eugen Teodorovici ne-a prezentat bilantul procesului de accesare a fondurilor UE, ce s-a facut, ce nu s-a facut si ce-ar mai fi de facut daca ar ramane in continuare pe acest post. „Daca nu voi ramane, voi prezenta oricum propunerile mele viitoarei conduceri a Ministerului”, a spus Teodorovici.

Cifre relevante: incasari, plati, numar de proiecte

Rep: Cati bani a platit Romania Uniunii Europene, in 2008, si cati bani a primit Romania de la UE?

E. Teodorovici: Romania a cotizat la bugetul Uniunii, in 2008, cu 1,3 miliarde de euro. La data de 21 noiembrie, platile primite de la UE insumau 2,2 miliarde de euro. Acestea provin din:

  • Plati transmise ca avans pentru fondurile structurale: 648 miloane euro
  • Avans pentru programele din agricultura: 1 miliard de euro
  • Facilitatea de tranzitie: 9,3 milioane euro
  • Facilitatea Schengen: 130 milioane euro
  • Plati pe fonduri de preaderare: 464 milioane euro, care vor mai creste pana la sfarsitul anului si includ cele 320 milioane de euro aferente programului ISPA.

Rep:Ati declarat in luna octombrieca vor fi platite de la Comisie, pe programul ISPA, 350 milioane euro in 2008.Au sosit acesti bani?

E. Teodorovici: Tocmai am primit confirmarea de la Comisia Europeana au fost platite 320 milioane euro. Celelalte 30 de milioane vor fi solicitate pana la sfarsitul anului. Vorbim de rambursarile Comisiei, fiindca aceste 350 de milioane de euro au fost deja platite de catre Ministerul de Finante beneficiarilor.

Rep:Care este situatia actuala a depunerii si evaluarii proiectelor, pe fonduri structurale?

E. Teodorovici: Cifrele pe care le detineam dateaza din 15 decembrie si arata ca au fost depuse 5.750 de proiecte, din care 300 au fost aprobate si 185 au fost contractate.

Evaluatorii si-ar putea lua informatii despre solicitanti direct de pe site-ul ANAF (?)

Rep: Evaluarea proiectelor dureaza foarte mult. Cum se poate rezolva aceasta problema?

E. Teodorovici: Este, intr-adevar, o problema, nu putem nega acest fapt. Imbunatatirea procesului de evaluare face parte din obiectivul pe care mi l-am propus, de simplificare a sistemului de gestiune a fondurilor. Initiativa simplificarii trebuie sa vina de la „centru”. Inca nu s-a discutat nimic concret la nivelul Autoritatilor, dar, in planul meu de prioritati, am stabilit ca termen luna martie 2009.

Rep: Se vor simplifica si procedurile pe care trebuie sa le urmeze solicitantii?

E. Teodorovici: Da, face parte din aceeasi in initiativa. Vorbim, in primul rand, despre reducerea birocratiei. Se poate renunta la cererea anumitor documente la dosar, pentru ca ele pot fi consultate direct, de catre evaluatori, la ANAF sau la Registrul Comertului. Apoi, alte documente pot fi solicitate numai la incheierea contractului, nu si la depunerea cererii de finantare.

Rep: De ce nu s-au luat aceste masuri pana acum?

E. Teodorovici: Fiindca am preferat sa lansam toate componentele de finantare si sa incheiem aceasta etapa a depunerilor de proiecte, altfel, daca incepeam sa modificam ghiduri, s-ar fi intarziat si mai mult. Primul obiectiv a fost lansarea tuturor liniilor de granturi. Am reusit in proportie de 95-96%. Componentele care nu au fost lansate inca tin de anumite documente ale ministerelor, cum este spre exemplu „strategia de broadband” de la Ministerul Comunicatiilor. Acum, dupa ce am trecut prin aceasta etapa, putem incepe sa facem modificari.

Garantii pentru prefinantare, de la fondurile de garantare si CEC

Rep:Guvernul a aprobat, in ultima sedinta, o Ordonanta de Urgenta pentru acordarea de prefinantare companiilor private. Cand se vor publica normele de aplicare si care vor fi conditiile concrete?

E. Teodorovici: Normele sunt aproape finalizate, asteptam semnarea Ordinului de Ministru. Am propus un avans de 30% iar suma aferenta sa fie insotita de o scrisoare de garantare.

Rep:Dar stiti ca bancile acorda acum foarte greu credite si scrisori de garantie. De fapt, reticenta bancilor, in perioada actuala, este o problema si pentru cei care au nevoie de credite pentru cofinantare…

E. Teodorovici: Daca bancile nu sunt cooperante, nu-i nimic: avem instrumente de stat. Cel putin trei: fondurile de garantare, Eximbank, CEC. Trebuie sa deblocam finantarea si bancile comerciale vor reactiona pozitiv, pana la urma.

„Multe persoane ar trebui schimbate”

Rep: Ce ar mai trebui facut in sistemul de gestionare a fondurilor europene?

E. Teodorovici: S-ar putea face multe lucruri, spre exemplu implicarea unor entitati private in efectuarea platilor, dar asta e deocamdata ceva prea futurist pentru Romania. S-ar mai putea crea un fond „buffer” pentru acordarea unor plati, daca intervin intarzieri in rambursarile Comisiei. Nu in ultimul rand, ar trebui restructurari si la nivelul autoritatilor de resort.

Multe persoane, din autoritatile de management al fondurilor structurale, ar trebui schimbate si personalul ar mai trebui instruit.

Din punctul meu de vedere, o persoana de conducere in acest domeniu trebuie sa fie un bun manager, sa-si asume raspunderea, sa se comporte asa cum trebuie cand faci parte dintr-un stat membru, adica sa ia initiativa in ceea ce priveste realizarea procedurilor de gestionare a fondurilor la nivel national.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro