Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Dupa 30 iunie, fondurile europene pentru plati directe la hectar sunt "taiate" progresiv. La 15 octombrie, se reduc integral

HotNews.ro

Fermierii isi vor primi integral suma cuvenita pentru 2007, insa Comisia nu va mai rambursa statului roman banii. Aceasta, daca intarzierea platilor afecteaza mai mult de 4% din totalul fondurilor, dupa data de 30 iunie, a declarat pentru HotNews.ro Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene. Tot el a mai spus ca, in primul an dupa aderarea la UE, Ungaria a facut 99,6% din plati la timp, iar Polonia, 91,1%.

„Platile aferente anului 2008 au inceput in Romania in luna aprilie. Conform declaratiei transmise de autoritatile romane, suma platita in aprilie a fost de 41 milioane euro. Nu avem inca informatii despre sumele platite in luna mai”, a spus reprezentantul CE.

Potrivit lui Michael Mann, platile care au intarziat in proportie mai mare de 4% dupa data de 30 iunie sunt supuse unor reduceri progresive: 10% in luna iulie, 25% in august, 45% in septembrie si 70% pana la 15 octombrie. Dupa 15 octombrie, sunt „taiate” integral, a explicat Mann.

Cu toate acestea, fermierii au dreptul sa primeasca suma integrala. Suma aferenta „reducerii” rambursarilor este suportata de statul roman.

Reducerile nu afecteaza alocarea financiara pentru anii urmatori, a mai spus Mann.

Exemple de urmat: Ungaria si Polonia

Michael Mann a mai spus ca, in 2005, primul an de plati directe pentru cele 10 noi state membre UE, Ungaria a platit 99,6% din bani la timp, si inca 0,3% dupa termenul limita. In Polonia, procentele au fost de 91,1% si, respectiv, 92,1%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro