Sari direct la conținut

Ciorbă de miel tradițională – rețetă de Paște și mod de preparare

HotNews.ro
Ciorbă de miel , Foto: saxanad | Dreamstime.com
Ciorbă de miel , Foto: saxanad | Dreamstime.com

Ciorba de miel este unul dintre preparatele tradiționale pe care toată lumea îl vrea pe masa de Paște, iar gospodinele caută rețeta perfectă, fie că este vorba de una tradițională sau una mai neconvențională.

Până a ajunge însă pe masa de Paște gospodinele trebuie să muncească ceva pentru a face o ciorbă de miel, rețeta tradițională cuprinzând obligatoriu borșul, de altfel de aceea spunem și borș de miel. De asemenea, pentru o ciorbă de miel reușită nu trebuie să lipsească leușteanul care se regăsește în orice rețetă tradițională.

Rețetă ciorbă de miel tradițională

Pentru prepararea unei ciorbe de miel după rețeta tradițională trebuie să-ți rezervi în jur de două ore.

Ingrediente

Pentru o ciorbă de miel reușită ai nevoie, potrivit rețetei tradiționale, de:

  • 1 -1,5 kg oase – cap, gât, oase cu ceva carne pe ele
  • 2 – 3 morcovi
  • 1 – 2 pastarnac
  • 2 radacini patrunjel
  • 2 cepe sau 2 legături de ceapă verde
  • 2 legături de verzituri : lobodă, ștevie, untișor
  • 3-4 cartof
  • sare, piper
  • 3 – 4 linguri de orez
  • 1 l borș
  • leustean
  • smântână

Mod de preparare ciorbă de miel tradițională

Se curață capul de miel, se înlătură partea cu dinții și globii oculari. Se spală bine în mai multe ape. Se taie gâtul, oasele și carnea de miel în bucățele potrivite. Se pun la fiert în trei litri de apă în care se presară puțină sare pentru a se închega spuma. Se curăță ceapa, morcovii, păstârnacul și rădăcinile de pătrunjel și se taie mărunt. Se adaugă în apa dată în clocot și spumată înainte.

Se lasă totul la fiert o oră, o oră și un pic, la foc mic, după care se adaugă orezul spălat și verdețurile tocate. După ce mai fierbi la ciorba de miel vreo 20 de minute se adaugă borșul, care în prealabil a fost fiert separat. Ca ciorba de miel să iasă mai acră poți folosi până la un litru de borș, dacă nu îți place foarte acră poți folosi doar jumătate de litru.

După câteva clocote se drege ciorba cu smântâna bătută, dacă vă place, și se pune leușteanul.

Alte rețete de ciorbă de miel tradițională. VIDEO

Ciorbă de miel – rețeta casutalaurei.ro

Ciorbă de miel pentru sărbători – JamilaCuisine

Ciorbă de miel tradițională cu borș – La Sebi Acasă

Ciorbă de miel – rețetă tradițională Sanda Marin

Pentru o ciorbă de miel tradițională după rețeta Sandei Marin este nevoie de următoarele ingrediente

  • 2 l apa
  • 1 l borș
  • 1 kg miel (cap și coaste)
  • 1 morcov
  • 1 pătrunjel
  • 1 ardei roșu
  • 1 țelină mică
  • 1 ceapă
  • verdeață
  • 200 g fasole verde
  • sare
  • câteva linguri de smântână
  • 3 linguri de orez
  • 1 galbenuș

Mod de preparare ciorbă de miel Sanda Marin

Se pune la fiert apa cu sare, iar când dă în clocot se pune capul de miel, curațat de globii oculari și partea cu dinții, și coastele. Se curăță legumele și se taie cubulețe. După ce apa dă în clocot și se ia spuma se adaugă morcovul, ceapa, telina, ardeiul roșu și fasolea verde.

Când s-au fiert toate ingredientele se pune borșul care a fost în prealabil fiert separat. Se adaugă orezul și se lasă să fiarbă în continuare. Smântâna se amestecă cu gălbenușul de ou, se adaugă puțină zeamă și se amestecă. Apoi se pune totul peste ciorba de miel.

Ciorbă de miel – rețeta lui Radu Anton Roman

Pentru ciorba de miel după rețeta lui Radu Anton Roman este nevoie de următoarele ingrediente:

  • gât de miel, coadă și bucăți de carne de miel
  • 2-3 morcovi
  • 1-2 păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 2 cepe sau 3 legături de ceapă verde
  • 100g de orez
  • 200 ml de smântână
  • 2 ouă
  • 2 legături de verdeață – leuștean și tarhon
  • 2 legături de verdețuri – șevie, lobodă, untișor, leurdă
  • 20 de boabe de piper
  • sare
  • 1 litru de borș
  • 3 litri de apă

Mod de preparare ciorbă de miel – rețeta Radu Anton Roman

Se taie carnea de miel și gâtul în bucăți potrivite. Zarzavatul se taie mărunt. Ceapa, zarzavatul se pun la fiert în trei litri de apă cu carnea, piperul și o linguriță de sare. După o oră de fiert la foc mic se adaugă orezeul. Se lasă la fiert încă vreo 20 de minute, după care se adaugă borșul, jumătate de litru sau un litru dacă doriți ca ciorba de miel să fie mai acră.

Se ia de pe foc și se drege cu smântâna bătută cu ouăle și puțină zeamă din ciorbă. Se adaugă leușteanul și tarhonul.

Sperăm că v-au fost de folos rețetele de ciorbă de miel tradiționașă și vă urăm Paște fericit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro