Sari direct la conținut

Cei 11.000 mp din Parcul Grozăvești, unde SRI avea în plan să construiască un spital, dați în administrarea Primăriei Sector 6 pentru amenajarea spațiului verde

HotNews.ro

Cei 11.000 mp din Parcul Grozăvești vor fi dați în administrarea Primăriei Sector 6 pentru amenajarea spațiului verde, potrivit unui proiet de hotărâre aprobat joi de Consiliul General. Bucata de parc a fost dată în 2016, în administrarea Serviciului Român de Informații pentru construirea unui spital, dar instituția a renunțat la proiect, astfel că spațiul verde se întoarce la autoritatea locală.

Potrivit hotărârii adoptate de Consiliul General, parcul va fi amenajat în 24 de luni, iar sumele vor fi asigurate de Sectorul 6.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a scris pe pagina de Facebook că va pune în bugetul pe 2024 banii necesari amenajării spațiului verde.

„Munca mea de convingere dusă pe lângă Guvern şi pe lângă SRI pentru a prelua terenul de 11.400 mp de la Guvern pentru a face un parc în Grozăveşti a dat roade. Am făcut acest lucru deoarece între timp SRI decisese să facă spitalul în alta parte. Bugetez acest parc pentru anul viitor şi îl facem. Cum vi l-aţi dori? Cu accent pe terenuri de sport, mai natural, mai altfel, cum? Ca îl dau imediat în proiectare”, a scris Ciucu, pe Facebook.

În luna iunie 2022, Primăria Sectorului 6 a solicitat Primăriei generale să ceară Guvernului trecerea terenului de 11.382 ha din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi în administrarea CL Sector 6. Pe 16 noiembrie 2023, Guvernul a fost de acord cu trecerea acestui imobil din domeniul public al statului şi administrarea SRI în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

Primăria Sectorului 6 mai are în administrare o suprafață de peste un ha din parc, iar cu bucata recuperată de la SRI va avea un parc de circa 2,5 ha.

Încă nicio soluție pentru bucata retrocedată

O bucată de parc de circa 3,5 ha a fost retrocedată, iar la finalul lunii martie 2022, 49 de copaci de acolo au fost puși la pâmânt. Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, arborii au fost tăiați fără aviz, iar proprietarul a fost amendat cu 4.900 lei. La începutul lunii aprilie 2022, pe teren nu mai era niciun arbore sau arbust.

Parcul a fost pus în posesie, iar proprietarii de pe bucata defrișată doresc să construiască acolo blocuri de până la 23 de etaje, potrivit unui certificat de urbanism cerut în aprilie 2020.

Cetățenii din zonă cer ca întreg parcul să fie redat comunității.

Prin hotărârea Consiliului Local Sector 6 HCL 167/17.08.2023 – Consiliul Local a solicitat Consiliului General al Municipiului București adoptarea unei hotărâri pentru aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate în B-dul Doina Cornea (fost Vasile Milea), nr. 5D, nr. 5E și nr. 5 F pentru realizarea obiectivului de investiții „Conservarea şi regenerarea patrimoniului natural al Parcului Grozăvești în limitele cuprinse în P.U.G. 2000”.

„Se solicită Consiliului General al Municipiului București adoptarea unei hotărâri pentru aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate în B-dul Doina Cornea (fost Vasile Milea), nr. 5D, identificat cu numărul cadastral 200094, în suprafață de 30,000 metri pătrați, B-dul Doina Cornea (fost Vasile Milea), nr. 5E, identificat cu numărul cadastral 200093, în suprafață de 4604 metri pătrați, B-dul Doina Cornea (fost Vasile Milea), nr. 5F, identificat cu numărul cadastral 201858, în suprafață de 8.066,11 mp și B-dul Doina Cornea (fost Vasile Milea), nr. 5F, identificat cu numărul cadastral 201670, în suprafață de 8.066,11 metri pătrați, conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Justa despăgubire pentru imobilele proprietate privată identificate în anexa prezentei hotărâri va fi stabilită conform legii, iar suma va fi suportată de la bugetul local al Sectorul 6 al Municipiului București”, se arată în proiectul aprobat.

În luna noiembrie, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a scris pe pagina de Facebook că este o soluție nerealistă.

  • „Sunt unii care cred că orice zboară se mănâncă. Acești unii sunt de părere ca Primăria Sectorului 6 să mai exproprieze alte 3 hectare și să mărească parcul. Acele 3 hectare, situate acolo, pe reglementările urbanistice actuale, moștenite din trecut, înseamnă o expropriere de peste 40 de milioane de euro. Cam TOT BUGETUL pe investiții, din fonduri proprii, pe un an de zile. Adică sa nu mai facem nimic altceva un an de zile, sa stăm degeaba, ca să dublăm suprafața unui parc pe care oricum îl facem pentru că m-am ocupat și mă ocup. Dar ce, am băut gaz? Eu zic ca aceste capete înfierbântate, să bea o gură de apă rece și să se liniștească și să nu mai vânture lucruri nerealiste.
  • CUM vă imaginați dvs. ca ar putea vreodată fundamenta cineva ca dă 40 de milioane de euro pe un teren pe care sa facă un parc de 2 milioane de lei??? Exproprierile se fac în baza unor studii de fezabilitate. Iar un astfel de studiu va arata fix asta, iar Curtea de Conturi m-ar crucifica daca aș da 40 de milioane de euro pentru o investiție de 2 milioane de lei. Nu mai mințiți poporul cu televizorul, adică cu Facebook-ul”, a scris Ciucu, pe pagina de Facebook, pe 16 noiembrie 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro