Sari direct la conținut

Ce înseamnă sociopat? Semnele care trădează această tulburare

HotNews.ro
Un sociopat poate purta masca șarmului până se asigură de loialitatea ta, Foto: Shutterstock
Un sociopat poate purta masca șarmului până se asigură de loialitatea ta, Foto: Shutterstock

Este posibil ca, la un moment dat în viața ta, să întâlnești pe cineva care nu pare să țină cont de sentimentele tale sau de înțelegerea normelor sociale. Poți observa că le lipsește o înțelegere a binelui și a răului, indiferent cine este rănit. Există o mulțime de concepții greșite despre sociopatie și despre ce este ea de fapt. Adesea, mențiunile despre sociopatie sau psihopatie apar în filme de groază, thrillere și chiar documentare. Problema multor descrieri media despre sociopatie, în special, este că acestea se îndepărtează adesea de realitate, ceea ce poate provoca o mare stigmatizare. Ce înseamnă cu adevărat să fii sociopat? Ar putea fi cineva pe care îl cunoști?

Ce este sociopatia

Sociopatia sau tulburarea de personalitate antisocială „este un sindrom caracterizat de un comportament greșit pe tot parcursul vieții”, spune Donald W. Black, MD, profesor de psihiatrie la Universitatea din Iowa Carver College of Medicine. „Oamenii cu o tulburare de personalitate antisocială tind să fie înșelători, impulsivi. Ei ignoră responsabilitățile și, în cele mai rele cazuri, nu au conștiință.”

Ce înseamnă sociopat?

Un sociopat este cineva care are de fapt o stare de sănătate mintală diagnosticabilă. Această condiție de sănătate mintală se numește tulburare de personalitate antisocială sau TPAS. „Sociopat” este un termen informal care este adesea folosit pentru a se referi la cineva care are tulburare de personalitate antisocială (TPAS).

Tulburarea de personalitate antisocială sau TPAS este o tulburare de sănătate mintală diagnosticabilă, caracterizată printr-un grup de criterii enumerate în manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM). Deși s-ar putea să vă gândiți la sociopatie ca fiind „foarte rară” sau „înfricoșătoare”, tulburarea de personalitate antisocială afectează de fapt aproximativ 3,6% din populația Statelor Unite și este diagnosticată mai frecvent la bărbați decât la femei, cu aproximativ 3% dintre bărbații adulți și 1% dintre femeile adulte care primesc un diagnostic de tulburare de personalitate antisocială.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro