Sari direct la conținut

Casa Primarului Dobrescu, „Primarul Târnăcop”, care-a făcut din București „Micul Paris”, a ajuns o ruină fără geamuri

B365.ro

Dem I. Dobrescu este primarul Capitalei care a schimbat spectaculos fața Bucureștiului în numai cinci ani de mandat (1929-1934) și a rămas în istorie drept un excepțional reformator.

„Primarul Târnăcop” (veți vedea, e doar una dintre porecle) demola, expropria, amenda, îndrepta străzile, le lărgea, impunea reguli, deranja. Deranja interese, politicieni, negustorime.

Deranja atât de tare încât, în noiembrie 1933, cu un an înainte de terminarea mandatului, când a venit partea adversă la putere, adică liberalii, s-a trezit demis. Dar, pentru că bucureștenii au ieșit în stradă să protesteze, a fost repus în funcție, după numai o săptămână de la scandal.

Cei care nu-l plăceau îi spuneau, cum singur mărturisește, „Primarul Kemal Pașa”, „Nebunul de la Municipiu”, „Tătarul de la Primărie”.

Casa lui de pe strada Popa Rusu din București arată în zilele noastre ca după o explozie care i-a spulberat toate geamurile. Cine-a fost „Primarul Târnăcop”, așa cum îi spuneau poporenii, mai în serios, mai în bășcălie, citește pe B365.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro