Sari direct la conținut

Boloș, despre reforma pensiilor speciale din PNRR: Discuțiile informale cu CE încep în această lună. O poziție fie că este albă sau neagră – până la 31 decembrie 2022

HotNews.ro

​Dialogul informal cu Comisia Europeană pe tema reformei legii pensiilor speciale din PNRR urmează să-l avem în această lună, iar termenul până la care suntem obligați să avem un punct de vedere este 31 decembrie 2022, a spus joi Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). „Avem acest termen pe care îl vom respecta pentru că trebuie să avem o poziție vis-a-vis de acest jalon fie că este albă fie că este neagră.”, a declarat Boloș.

  • „Desigur că au existat discuții la nivelul Guvernului și a Coaliției pe această temă. S-a exprimat punctul de vedere potrivit căruia avem un jalon care are un anumit conținut care privește pensiile speciale, iar noi în legislația națională avem pensiile ocupaționale și pensiile de serviciu.
  • Din dispoziția dlui prim ministru s-a constituit acest grup de lucru pentru ca acest jalon să aibă toată fundamentarea necesară în vederea discutării cu Comisia Europeană.
  • Dialogul informal cu Comisia Europeană urmează să-l avem în această lună și apoi în lunile următoare până la aprobarea regulamentului pe care îl are elaborat Comisia și care este în procedură parlamentară de aprobare și la momentul potrivit o să vă furnizăm informațiile necesare.”, a declarat joi ministrul Marcel Boloș.

Lista cu jaloanele și țintele din PNRR care vor face obiectul negocierii vor fi aprobate în Guvern

Ministrul a spus că potrivit regulamentului Comisiei Europene, atunci când sunt condiții și circumstanțe obiective de modificare a unui jalon, statul membru își prezintă aceste condiții și Comisia Europeană decide dacă sunt justificate aceste circumstanțe pentru modificarea jalonului și ia o decizie.

„Acum e foarte prematur de spus care va fi decizia.”, a spus acesta.

Întrebat ce modificare la acest jalon va cere România, Marcel Boloș a evitat un răspuns fără echivoc.

  • „Lista cu jaloanele și țintele din PNRR care vor face obiectul negocierii vor fi aprobate în Guvern și după ce se aprobă acest mandat putem discuta mai multe. Nu aș vrea să pun în dificultate întregul proces de negociere cu CE pentru că se uită la discuțiile din spațiul public. Să vedem care va fi mandatul pe care-l vom primi din partea Guvernului pentru negocierea jaloanelor și țintelor.”, a spus Boloș.

Ministrul a fost întrebat apoi dacă Guvernul are vreun răspuns de la Comisia Europeană legat de pensiile militare, în ce măsură s-ar încadra acestea la pensii speciale și care este interpretarea Comisiei Europene.

„În momentul de față nu s-a pus în discuție acest jalon decât în spațiul public, deci nu avea ce răspuns să ne ofere CE și cum am spus termenul până la care suntem obligați să avem un punct de vedere este 31 decembrie 2022. Avem acest termen pe care îl vom respecta pentru că trebuie să avem o poziție vis a vis de acest jalon fie că este albă fie că este neagră.”, a declarat Marcel Boloș.

Boloș, despre procentul de 9,4% din PIB cheltuieli totale cu pensiile: Ori renunțăm la inechități, ori se elimină plafonul de 9,4%

În privința discuțiilor legate de plafonul de 9,4% din PIB aferent chetuielilor totale cu pensiile trecut acum în PNRR, Boloș a spus:

  • „Aici problema pe fond și opinia mea persoană este că de vreme ce în cadrul jalonului ne-am propus ca să eliminăm inechitățile sociale și această eliminare de inechități presupune alocarea unui buget suplimentar prin eventuala recalculare a pensiilor, de la sine se subînțelege că ori e limitare ori e eliminare a inechităților.
  • Deci jalonul trebuie limpezit într-un anume fel sau altul. Ori renunțăm la inechități, ori se elimină plafonul de 9,4%. El nu poate fi pus în aplicare pentru că se contrazic informațiile în cadrul jalonului.”, a spus ministrul.

Ce întârzieri sunt și ce riscă România în cazul în care până la finele anului nu sunt indeplinite toate angajamentele asumate prin PNRR

Ministrul nu a dorit să spună dacă sunt întârzieri sau nu în privința jaloanelor și țintelor aferente trimestrului trei din acest an, a căror îndeplinire a fost solicitată de premierul Ciucă până pe 15 septembrie.

„Premierul a stabilit termenul de 15 septembrie ca dată limită pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor. Noi în cursul zilei de luni avem întrunirea comitetului interministerial, mai facem atunci o evaluare cu ceea ce avem ca și documente adunate de la coordonatorii de reforme si investitii si cred ca va fi o informare corespunzatoare la nivelul Guvernului.”, a spus Boloș.

Ce riscă România în cazul în care până la finele anului nu sunt indeplinite toate angajamentele asumate prin PNRR?

„Sunt o serie de reforme care sunt socotite din punct de vedere al Comisiei Europene ca red lines (linii roșii). Sunt 2 reguli: regula reformelor pentru care avem linie roșie și fără de care PNRR se poate bloca, deci există această variantă. Și a doua variantă în care un jalon neîndeplinit înseamnă o parte din cererea de plată nevirată, neplătită către statul membru, în care PNRR merge mai departe. De aceea trebuie să fim foarte prudenți.”, a mai spus ministrul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro