Sari direct la conținut

Alegeri regionale în Catalonia. Socialiștii lui Pedro Sanchez au avans în fața separatiștilor, potrivit unui exit-poll

HotNews.ro
Carles Puigdemont , Foto: Profimedia
Carles Puigdemont , Foto: Profimedia

Catalanii votează duminică la alegerile regionale care oferă posibilitatea revenirii la putere a politicianului separatist Carles Puigdemont, care a condus o tentativă de secesiune în 2017 sau a unui guvern anti-independență condus de Partidul Socialist, al premierului Pedro Sánchez, care speră să arate că regiunea s-a îndepărtat de dorințele sale separatiste, relatează Reuters.

UPDATE Candidatul socialist Salvador Illa este dat câștigător la alegerile de duminică din regiunea spaniolă Catalonia, potrivit unui exit poll publicat de televiziunea publică catalană după închiderea secțiilor de votare.

Sondajele de opinie prevăd un avans confortabil pentru candidatul socialist Salvador Illa față de separatistul Junts, Carles Puigdemont, și rivalul său, moderat, de la Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), care guvernează în prezent bogata regiune de nord-est.

Un guvern catalan condus de socialiștii primului ministru Pedro Sanchez ar pune capăt unui deceniu de guverne separatiste care au tulburat politica spaniolă și ar fi o justificare pentru abordarea conciliantă a lui Sanchez cu privire la regiune.

Dar cine va câștiga va trebui probabil să guverneze cu ajutorul alianțelor, deoarece niciun partid nu pare sortit să atingă pragul de 68 de locuri pentru a obține o majoritate, ceea ce înseamnă că votul de duminică ar putea anunța începutul discuțiilor de coaliție care vor dura cu mult peste alegeri.

Carles Puigdemont, autoexilat în Belgia, șia condus campania din Franța

Candidatul Junts este Carles Puigdemont, care a fost președintele Cataloniei în timpul încercării nefaste de a rupe regiunea de Spania în 2017, înainte ca acesta să fugă în exil în Belgia.

Puigdemont s-a confruntat de ani de zile cu urmărirea penală în Spania pentru cererea de independență și și-a condus campania din sudul Franței. Dar el urmează să se întoarcă acasă după o amnistie propusă de guvernul socialist de la Madrid, care i-ar anula mandatul de arestare și a promis că va resuscita cu încercările de a obține independența regiunii.

„Astăzi, suntem mai puternici, mai rezistenţi şi mai determinaţi. Este timpul să ne întoarcem”, a declarat Carles Puigdemont la un eveniment de campanie organizat vineri în sudul Franţei, la graniţa cu Catalonia.

„Suntem cea mai mare naţiune din Europa care nu este un stat, iar Spania nu a reuşit să ne împiedice să lucrăm neobosit pentru a obţine independenţa”, a declarat Carles Puigdemont.

PSOE ar urma să obţină 40 din cele 135 de locuri din parlamentul catalan, Junts per Catalunya urmând să obţină 34, iar ERC 26, potrivit unui sondaj realizat de cotidianul El País.

„Avem nevoie de o schimbare pe 12 mai şi doar Salvador Illa o poate face”, a declarat Pedro Sanchez la un eveniment de campanie organizat de PSOE la Barcelona.

Potrivit sondajelor, însă, aproximativ 40% dintre alegători sunt indecişi.

Urnele se închid la ora 20.00. (1800 GMT), iar rezultatele sunt așteptate în jurul orei 22:00 (2000 GMT).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro