Sari direct la conținut

Accesibilitate, rapiditate, cresterea competitivitatii. Manageri din domeniul fabricarii maselor plastice vorbesc despre beneficiile accesarii finantarilor RoSEFF si EEFF

Smile Media

In cazul a 10 companii romanesti din sectorul fabricarii produselor de cauciuc si mase plastice, finantarile RoSEFF si EEFF au reprezentat o oportunitate pentru cresterea competitivitatii si modernizarea liniilor de productie. Implementarea investitiilor a condus la scaderea costurilor cu energia si a facilitat accesul pe noi piete de desfacere.

  • Ce parere au managerii romani din industria fabricarii maselor plastice despre contractarea finantarilor RoSEFF si EEFF si cum le-au ajutat acestea sa ramana pe piata in conditiile crizei economice?

In Romania, exista peste 3.000 de producatori care activeaza in industria de fabricare a maselor plastice, reprezentand o pondere de 5,14% din totalul industriei prelucratoare (conform INS – Buletine statistice de industrie şi comerţ internaţional: 2010-2011-2012). Domeniul ambalajelor este cel mai important consumator de materiale plastice, cu 32% din comenzi, urmat de domeniul automotivelor care acopera 22% din cerere si cel de electrice si electronice, inregistrat cu un consum de 12%.

In ciuda contractarii pietelor la nivel global in timpul crizei economice, previziunile pentru anii in curs sunt pozitive. Estimarile indica o crestere a pietei globale de 4% in fiecare an pana in 2016. Pentru a-si mentine competitivitatea pe piata autohtona, dar si pentru a se adapta tendintelor globale, producatorii locali trebuie sa investeasca in retehnologizare, precum si in cresterea capacitatii de productie.

Programele RoSEFF si EEFF finantate de Uniunea Europeana (UE) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sunt o oportunitate de dezvoltare, inclusiv pentru investitiile in industria de fabricare a maselor plastice. Cele doua programe reprezinta o forma de sprijin pentru companiile care isi propun reducerea consumului de energie si eficientizarea productiei. Astfel, companiile pot accesa imprumuturi de pana la 2,5 milioane de euro pentru modernizarea procesului de productie prin achizitia de echipamente si utilaje mai performante decat cele existente, dar si pentru alte tipuri de investitii care au ca scop eficienta energetica.

  • In total, 10 companii romanesti din domeniul fabricarii maselor plastice au aplicat pentru finantari RoSEFF sau EEFF. Ing. Nicu Dardilat – Plant Manager Arplama, Dr. ec. Virgil Fira – General Manager Moviplast si Jean Drugescu – Administrator Nicprem Impex, Metaplast au impartasit experienta lor despre investitiile realizate cu sprijinul UE si BERD.

„Pentru noi, finantarea RoSEFF a insemnat cresterea eficientei de productie in primul rand. Compania noastra activeaza in domeniul produselor din poliester armat cu fibra de sticla, iar reducerea costurilor de productie a fost obiectivul principal, alaturi de scaderea impactului asupra mediului. Dincolo de aceste obiective, pe care le-am atins in urma implementarii investitiei, ceea ce ne-a atras a fost usurinta cu care am putut accesa fondurile necesare investitiei. Oricarui manager care se gandeste la un astfel de proiect ii recomand sa nu mai stea pe ganduri pentru ca nu va avea de intampinat dificultati majore, iar consultanta oferita in mod gratuit de Tractebel Engineering, compania care gestioneaza in Romania programul RoSEFF, ajuta la depasirea problemelor aparute pe parcurs.“

Ing. Nicu Dardilat, Plant Manager Arplama

„Provocarea unui producator din industria fabricarii maselor plastice este cu siguranta reducerea pretului pentru produsul finit in conditiile in care pretul materiei prime este in permanenta crestere, iar concurenta incepe sa fie din ce in ce mai mare. Ne-a fost clar ca acest lucru nu poate fi facut decat prin imbunatatirea tehnologiilor de productie, respectiv prin achizitia unor utilaje cu productivitate mai mare. Reprezentantii Tractebel Engineering au venit la sediul nostru; le-am explicat tot ceea ce dorim sa facem, le-am prezentat datele tehnice ale utilajelor care urmeaza sa se achizitioneze, le-am prezentat fizic utilajele pe care vrem sa le scoatem din uz si am dezbatut apoi toate aspectele legate de aplicarea pentru acest program. Masinile pe care le-am cumparat urmeaza sa fie puse in functiune in perioada imediat urmatoare, odata cu finalizarea halei pe care Moviplast SRL o construieste in acest moment.

Per total, experienta a fost una extrem de buna pentru noi. Componenta nerambursabila a cantarit greu in decizia de accesare a finantarii si, la fel, usurinta derularii programului, precum si sprijinul venit din partea echipei de consultantine-a ajutat mult.“

Dr. ec. Virgil Fira, General Manager Moviplast

Suntem un grup de firme in plina dezvoltare. Am ales sa contractam finantari RoSEFF si EEFF in momentul in care am descoperit ca obiectivele noastre pe termen mediu si lung coincid cu criteriile de accesare a acestor fonduri.

Firmele din grup sunt furnizori pentru clienti importanti din industria auto si cea a electrocasnicelor. In perioada crizei economice, piata s-a contractat, in timp ce pretul energiei si al materiei prime au crescut. Finantarile RoSEFF si EEFF ne-au permis sa ne gandim la o retehnologizare a liniilor de productie, ceea ce a insemnat automat o scadere a costurilor cu energia datorita echipamentelor mai noi, dar si cresterea substantiala a calitatii produselor pe care le fabricam. Trebuie sa recunosc ca lucrurile nu ar fi fost la fel de simple fara aportul echipei de consultanti Tractebel Engineering, care ne-a asistat pe tot parcursul procesului.

Jean Drugescu – Administrator Nicprem Impex, Metaplast

Citeste si:

Simplu precum 1, 2, 3! Cum sa cresti profitul afacerii tale cu sprijin financiar din partea UE si BERD

Beneficiaza de consultanta tehnica gratuita pentru a creste profitabilitatea afacerii tale cu RoSEFF!

Cum poti face economii de energie de pana la 70% prin finantari RoSEFF si EEFF?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro