Sari direct la conținut

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon candidează la europarlamentare: „Să dăm puterea înapoi națiunilor”

HotNews.ro
Joachim Murat (stânga) candidează la alegerile europarlamentare, Foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia
Joachim Murat (stânga) candidează la alegerile europarlamentare, Foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franța, a anunţat el vineri într-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpres.

Joachim Murat, în vârstă de 50 de ani, se prezintă ca descendent al mareşalului Imperiului şi rege de Napoli Joachim Murat (1767-1815), care a fost cumnatul lui Napoleon I prin căsătoria sa cu sora acestuia, Caroline Bonaparte.

Strămoșul actualului politician a fost unul dintre generalii alături de care Napoleon Bonaparte a purtat campaniile din Italia și Egipt. În anul 1800 Joachim Murat s-a căsătorit cu una dintre surorile lui Bonaparte, Caroline, iar după proclamarea lui Napoleon ca împărat, a fost desemnat mareșal al Imperiului.

În anul 1808, cumnatul său l-a instalat pe tronul regatului Napoli, însă Murat nu a reușit să supraviețuiască prea multă vreme prăbușirii imperiului napoleonian. În 1815, a fost înfrânt de armata austriacă și executat prin împușcare.

Descendentul său, tot cu numele de Joachim, se va afla pe poziţia a treia pe lista „Noi Poporul”, condusă de Georges Kuzmanovic, fost purtător de cuvânt al La France Insoumise (Franţa Nesupusă, extrema stângă), un partid francez pe care l-a părăsit în 2018 pentru a-şi fonda mişcarea Republique Souveraine (Republica Suverană).

Potrivit lui Murat, pe listă vor figura, de asemenea, Philippe Gregoire, fermier şi preşedinte al SAMU Social Agricole, o asociaţie care apără fermierii aflaţi în dificultate, şi scriitorul francez Olivier Delorme.

Fost ofiţer paraşutist, Joachim Murat se prezintă ca fiind „pasionat de Franţa şi de modelul său social, care nu mai poate suporta distrugerea sa programată de către susţinătorii Europei federaliste”. Pentru el, „este timpul să dăm puterea înapoi naţiunilor şi popoarelor, în faţa unei birocraţii europene opresive şi a unei elite politice care a trădat principiile fundamentale ale democraţiei, suveranităţii şi libertăţii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro