Originile iepurașului de Paște. Istoria faimosului iepuraș pufos
După cum probabil creștinii știu deja, Biblia nu menționează nicăieri vreun iepuraș mitic care livrează ouă sau cadouri copiilor în ziua învierii lui Isus Hristos.
De unde vine iepurașul de Paște?
O teorie, potrivit Time , este că simbolul iepurelui provine din vechea tradiție păgână pe care se bazează multe dintre tradițiile noastre de Paște – festivalul Eostre , care onora zeița fertilității și a primăverii. Simbolul animal al zeiței era un iepure , care reprezenta în mod tradițional fertilitatea. În SUA, simbolul iepurașului a fost introdus pentru prima dată în anii 1700 de imigranții germani în Pennsylvania, care au adus tradiția numită „Osterhase” sau „Oschter Haws” din Țara Veche, scrie goodhousekeeping.com
Legenda spune că iepurele depunea ouă colorate pe care le oferea cadou copiilor care erau cuminți, așa că copiii puneau morcovi în locurile în care iepurașul își putea lăsa ouăle.
De ce aduce iepurașul de Paște ouă?
Deoarece iepurii sunt mamifere (și dau naștere puilor vii), ar putea fi greșit să spunem că iepurașul de Paște depune ouă de Paște. Răspunsul poate consta în combinarea iconografiei. Ouăle, la fel ca iepurele, au fost mult timp considerate un simbol străvechi al fertilităţii, renaşterii şi vieţii noi, toate asociate cu sărbătorirea de primăvară a Paştelui!
Dintr-o perspectivă creștină, ouăle de Paște reprezintă învierea lui Isus și ieșirea lui din mormânt. Tradiția împodobirii ouălor de Paște ar putea data din secolul al XIII-lea, când ouăle erau considerate în mod tradițional un aliment interzis în perioada Postului Mare. De aceea, oamenii le împodobeau pe măsură ce perioada de post s-a încheiat, pentru a face din mâncarea lor un mod și mai festiv de a sărbători în Duminica Paștelui.
Cum arată iepurașul de Paște astăzi?
Astăzi, iepurașul de Paște este de obicei descris ca un iepure alb cu urechi lungi, purtând adesea haine umane colorate. De obicei, veți găsi unul la paradele de Paște, chioșcurile din mall și alte evenimente de sărbătoare pentru sărbători, având adesea un coș plin cu ouă colorate, ciocolată, bomboane și alte bunătăți pentru a le oferi copiilor.
În ciuda prevalenței iepurașului, nu el e întotdeauna cel care aduce ouăle de Paște în țări din afara SUA. În Australia, de exemplu, vacanța de primăvară este întâmpinată cu Easter Bilby, un marsupial asemănător iepurelui pe cale de dispariție, originar din acea țară. Alte animale purtătoare de cadouri includ Cucul de Paște din Elveția și, în unele părți ale Germaniei, Vulpea de Paște sau Cocoșul de Paște! Deci, dacă doriți să vă ramificați anul acesta, acestea sunt câteva locuri de început.