Sari direct la conținut

Cum au fost transformate două dintre piețele din Sectorul 2 în blocuri / Procurorii au fost sesizați

HotNews.ro

O afacere încă din perioada administrației Onțanu a ajuns acum să fie cercetată de procurori după o plângere a Primăriei Sector 2. Practic, Piața Latină de pe bulevardul Carol și Piața Aghireș din Cartierul Floreasca au fost date, în perioada 2003-2006, unor firme, în baza unor contracte de asociere, sub pretextul modernizării, însă au fost transformate în blocuri.

Piețele agroalimentare au dispărut, la parterul blocurilor fiind doar două minimarketuri. De-a lungul timpului, prin mai multe acte adiționale, contractele au fost modificate în dezavantajul Primăriei. Două rapoarte ale corpului de control al Primăriei Sectorului 2, obținute de HotNews.ro, dezvăluie mecanismul prin care cele două piețe au fost transformate în blocuri și cum a fost dezavantajată Primăria și locuitorii Sectorului 2.

Acum, Primăria a sesizat procurorii și încearcă recuperarea piețelor în instanță, însă lucrurile nu sunt simple. Primăria primește sume modice de pe urma celor două piețe în timp ce firmele încasează de la comercianți sume de câteva ori mai mari.

Cum a apărut un bloc de 5 etaje pe Piața Latină

Primăria Sectorului 2, prin Administrația Piețelor, a încheiat pe 21.05.2003 un contract de asociere pentru administrarea patrimoniului Pieţei Latine cu firma S.C. MILLENIUM EURO S.R.L.

Potrivit contractului, administrarea pieței urma să se facă exclusiv de către această firmă, în conformitate cu prevederile legale referitoare la pieţele agroalimentare, potrivit raportului făcut de Corpul de Control al Primarului Sectorului 2.

Firma a preluat piața şi terenul aferent acesteia și se obliga să reconstruiască acolo, pe cheltuiala sa, un imobil cu S+P+3, la parter urmând a funcţiona piaţa agroalimentară. Durata contractului de asociere stipulată: 25 de ani.

Finalizarea lucrărilor de construcție avea termen 12 luni.

„Aportul părţilor contractante în asociere este de 15% pentru Administraţia Pieţelor şi de 85% pentru Asociat. Asociatul se obligă să exploateze întreaga Piaţă şi să plătească lunar Administraţiei Pieţelor, începând cu data punerii în funcţiune a Pieţei, 15% din profitul net realizat din exploatarea Pieţei, dar nu mai puțin de 2.000 Euro pe lună”, se arată în raportul corpului de control al Primăriei Sector 2.

În iunie 2003, Primăria Sectorului 2 autorizează ridicarea clădirii, un bloc cu subsol, parter și 3 etaje, cu o suprafaţă desfăşurată de 2645.20 de metri pătrați. În 2007, se obține o nouă autorizație de construire, pentru supraetajarea clădirii cu încă două niveluri, astfel se ajunge la un bloc cu subsol, parter și 5 etaje.

Blocul a fost ridicat, însă nici urmă de piață

„Prin Actul adiţional nr. 3 la contractul nr. 3201/21.05.2003, este modificat obiectul contractului astfel încât este permisă, de către Administraţia Piețelor Sector 2, desfăşurarea „oricăror activităţi comerciale şi executarea şi prestarea oricărui tip de servicii” de către asociatul S.C.Millenium Euro SRL. În baza modificării acestei prevederi, S.C.Millenium Euro SRL încheie un contract de închiriere cu SC Mega Image S.A. la data de 20.04.2005, pe o perioadă de 10 ani, pentru parter şi etajul 1, pentru care încasează 11.447 Euro/lună la care se adaugă TVA”, se arată în raportul corpului de control.

Corpul de control a descoperit mai multe modificări, făcute pentru a avantaja firma care a luat piața.

„Contractul de asociere nr. 3201/21.05.2003 nu respecta forma aprobată prin HCGMB nr. 51/06.03.2003. În cadrul modelului de contract din anexa nr.1 la HCGMB nr. 51/2003, se specifică la art. 7 obligaţia asociatului să menţină în bună stare de funcţionare și să execute pe speze proprii toate intervenţiile de reparaţii în construcţii, iar conform contractului de asociere nr. 3201/21.05.2003, toate intervenţiile de reparații în construcţii se fac pe spezele asocierii”, se arată în raportul corpului de control.

O altă modificare îngreunează procedura de reziliere a contractului în cazul în care firma nu își îndeplinește obligațiile.

„În cadrul modelului de contract din anexa nr. 1 la HCGMB nr. 51/2003, se specifică la art.12 acordul asociatului cu privire la rezilierea de drept a contractului, fără a mai fi necesară punerea în întârziere sau orice altă formalitate prealabilă în condiţiile în care acesta nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract pe o perioadă mai mare de 3 luni, contractul se reziliază, în timp ce în contractul de asociere nr. 3201/21.05.2003 se stipulează că dacă asociatul nu îşi îndeplineşte obligațiile asumate prin contract pe o perioadă mai mare de 3 luni, contractul de asociere se reziliază în termen de 30 de zile de la notificarea părţii culpabile asupra intenţiei de reziliere; în cadrul modelului de contract din anexa nr. 1 la HCGMB nr. 51/2003, se specifică la art.16 că (…….) „în cazul dispariţiei sau imposibilităţii de exploatare din cauze obiective a Pieţei/Complexului Agroalimentar, justificate de părţi, contractul îşi încetează valabilitatea”, iar în Contractul de asociere nr. 3201/21.05.2003, la art. 16 se stabileşte posibilitatea încetării valabilității contractului numai cu acordul comun al celor două părţi contractante, această clauză putând duce la o încetare dificilă a valabilităţii contractului”, se mai arată în raportul corpului de control.

Deși clădirea trebuia finalizată în 12 luni, nici după aproape 4 ani de la semnarea contractului de asociere nu era gata.

La data de 15.11.2007, Administraţia Pieţelor Sector 2 notifică SC Millenium Euro cu privire la rezilierea Contractului de asociere nr. 3201/21.05.2003, punându-i în vedere finalizarea lucrărilor şi redeschiderea pieţei agroalimentare. Însă fără niciun efect.

„La data de 21.12.2007, SC Millenium Euro SRL încheie Actul adiţional nr. 2767, prin care societăţii SC Mega Image S.A. i se modifică cuantumul chiriei de la 11.447 euro/lună la 17.188,6 euro/lună, modificare datorată măririi suprafeţei construite la 859,43 mp (429 mp parter şi 430,43 mp etajul 1). Din nota de control, încheiată la data de 04.08.2008 de către, Direcția Control Serviciul Disciplina în Construcţii a Primăriei Sector 2, se constată că nici la data aceasta lucrările nu sunt finalizate pentru etajele 3, 4 şi 5 ale imobilului Piaţa Latină.” se arată în raport.

În 2013, contractul se modifică din nou, actul adițional prin care firma putea face ce dorește cu spațiul este anulat, SC Millenium Euro SRL se obligă să plătescă lunar Administraţiei Piețelor Sector 2 nu mai puţin de 2800 euro lunar, dar se prelungeşte durata contractului cu 10 ani, adică până în 2038.

În 2017, Administrația Piețelor 2 solicită întâlniri cu reprezentantii societăţii Millenium Euro SRL, în vederea negocierilor privind continuarea raporturilor contractuale, însă fără rezultat. La data respectivă firma avea către Administrația Piețelor datorii de circa 220.000 lei la plata redevenței. S-a cerut și rezilierea contractului, potrivit raportului Corpului de Control al Primăriei Sector 2.

Dar firma a intrat în insolvență, iar administratorul judiciar a răspuns că nu se poate rezilia contractul pe perioada insolvenței.

Pe 30 mai 2019, Administraţia Piețelor Sector 2 cere în instanță rezilierea contractului şi evacuarea SC Millenium Euro SRL din imobilul construit pe Piața Latină, însă a pierdut procesul. Pe data de 06.07.2021, instanţa de fond a constatat „valabilitatea Contractului de asociere nr. 3201/21.05.2003, încheiat cu societatea Millenium Euro SRL, aflată în insolvență

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro