Sari direct la conținut

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane va fi amendata pentru nereguli la achizitiile publice

HotNews.ro

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) urmeaza sa fie sanctionata pentru nereguli la achizitiile publice de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, a declarat, joi, resedintele ANRMAP, Cristina Traila, citata de Agerpres. Potrivit acesteia, neregulile se refera la cerinte discriminatorii si la neinserarea acelor cerinte in anunturile de participare, in cazul unor achizitii facute de AMPOSDRU, din cadrul Ministerului Muncii.

„Astazi (joi – n.red.) se incheie un ultim control la AMPOSDRU, urmand sa fie aplicate alte sanctiuni (…) pe cerinte discriminatorii sau pe neinserarea acelor cerinte in anunturile de participare’, a spus Traila, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acesteia, AMPOSDRU a mai fost sanctionata de ANRMAP, cu un total de 150.000 de lei, cele mai recente amenzi fiind aplicate in anul 2010: „Legat de modul in care, de exemplu, AMPOSDRU a desfasurat procedurile de achizitie publica, inca din luna octombrie a anului trecut, noi am efectuat un control in urma caruia am aplicat sanctiuni in valoare de 150.000 de lei”, a spus Cristina Traila.

Aceste amenzi au fost aplicate pentru nereguli constatate la un contract de asigurare a mentenantei pentru imobilele inchiriate necesare functionarii DG AM-POSDRU, pentru o suplimentare de lucrari si o negociere fara publicare cu privire la serviciile de curatenie pentru acele spatii inchiriate. Numai in acest caz, amenda a fost de 40.000 de lei.

Un alt contract gasit cu nereguli a privit servicii de sprijin pentru AMPOSDRU si organismul intermediar, in vederea implementarii POSDRU: „Chiar si pentru acest contract extrem de important pentru ei au suplimentat din nou serviciile respective printr-o negociere fara publicare si amenda cu care au fost sanctionati a fost de 40.000 de lei”, spune Cristina Traila.

Contractele in cauza fusesera incheiate in perioada 2009-2010. Sanctiunile aplicate de ANRMAP pot fi contestate in justitie de autoritatile contractante amendate.

In privinta accesarii de fonduri europene, de la inceputul anului 2012 si pana in data de 23 februarie, in cadrul POSDRU au fost publicate in SEAP 417 documentatii, pe noul formular electronic, pentru achizitii publice privind proiecte europene in valoare totala de 39 de milioane de lei.

La Programul Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in perioada mentionata s-au publicat in SEAP 975 de documente pentru achizitii in valoare de 980 de milioane de lei.

La Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, de la Ministerul Economiei, au fost publicate in SEAP 264 de documentatii, pentru achizitii de 332 de milioane de lei.

La POS Mediu, de la Ministerul Mediului, s-au publicat 312 documentatii, la o valoare de 2,1 miliarde de lei.

Pentru POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, s-au publicat 30 de documentatii, pentru achizitii de 39 de milioane de lei.

In cadrul PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative, gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor, 51 de documentatii au fost publicate, pentru achizitii de 12 milioane de lei.

Pentru Programul Operational Asistenta Tehnica, de la Ministerul Afacerilor Europene, au fost publicate 46 de documentatii, pentru achizitii de 17 milioane de lei.

La Programul National pentru Dezvoltare Rurala, de la Ministerul Agriculturii, au fost publicate in SEAP 347 de documentatii de achizitii, pentru 230 de milioane de lei.

Cele mai scazute valori sunt la Programul Operational pentru Pescuit – 2 documentatii publicate in SEAP, pentru achizitii de 6 milioane de lei.

In cadrul altor programe europene, s-au publicat in SEAP 238 de documentatii de achizitii publice, pentru 59 de milioane de lei.

Potrivit datelor ANRMAP, in total in anul 2012, pana la 23 februarie, s-au publicat in SEAP documentatii pentru achizitii publice in valoare de 4 miliarde de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro