Sari direct la conținut

FOTO VIDEO Povestea incredibilă a complexului Europa: o moarte suspectă, legături cu mafia și apusul unui imperiu

HotNews.ro

Demolarea Complexului Europa a început săptămâna trecută, iar în câteva zile au fost puse la pământ circa jumătate din tarabe. Deși milioane de români i-au trecut pragul și s-au îmbrăcat cu haine de aici, puțini știu povestea incredibilă a locului, ce pare desprinsă dintr-o telenovelă sau un film italian cu mafioți. Totul a început imediat după Revoluție când colonelul Salitră a avut ideea de a crea un loc pentru vânzarea produselor din China și a cumpărat un teren de aproape 10 hectare la marginea Bucureștiului, împreună cu asociatul său Nicu Dumitru, cunoscut drept Niro.

Câțiva ani mai târziu, Salitră moare într-un accident de mașină considerat suspect de presa vremii, iar afacerea ajunge să fie controlată de Niro și Nicu Gheară, cunoscut pentru legăturile cu lumea interlopă. Fiicele colonelului au încercat în ultimii 20 de ani să-și recupereze partea ce le aparținea, însă fără rezultat până acum. Cristina Salitră, fiica colonelului și una dintre moștenitoare a povestit pentru HotNews.ro cum a încercat în ultimii 20 de ani să-și recupereze terenul și cum a ajuns la demolarea complexului.

Povestea târgului Europa începe imediat după revoluție. Colonelul Constantin Salitră, ultimul șef al direcției Pașapoarte din timpul regimului comunist, își deschide inițial un magazin numit Europa în zona Gării de Nord, unde vindea marfă adusă din Turcia și China. Fiindcă treaba mergea bine, cumpără un teren de 9,6 ha, la capătul Șoselei Colentina, împreună cu asociatul său Nicu Dumitru, cunoscut drept Niro și deschid târgul Europa.

Citește pe riseproject.ro povestea retrocedării terenului către bătrânul Ionescu și cum a fost cumpărat de colonelul Salitră și de Niro.

”În anii 91-92, tata a cumpărat terenul pe care este construit târgul acum. La vremea respectivă avea o mână dreaptă care era Nicu Dumitru, respectiv Niro, și au convenit ei ca tata să aibă 70% din teren, iar Nicu 30 % din teren, urmând să se facă acest târg. Eu aveam 18 ani atunci, nu știu detaliile din interior, știu doar ce am văzut în acte. Au început să construiască standurile, a început activitatea și așa a apărut târgul Europa”, a povestit pentru HotNews.ro Cristina Salitră, una dintre fetele colonelului.

În 1995, colonelul moare într-un accident considerat suspect de presa vremii. Un tir iese de pe o stradă secundară și lovește mașina în care se afla acesta. De aici lucrurile încep să se complice.

Câțiva ani mai târziu apare un contract din care reieșea că Salitră ar fi vândut terenul care îi aparținea unei firme care ajunge să fie controlată de Nicu Gheară, pentru suma de 10 milioane de dolari. Cristina Salitră spune că acel contract era fals și a obținut anularea în instanță, în iulie 2008, sentință care rămâne definitivă abia în 2011.

”S-a inventat un contract, pe colțul biroului, fără notariat, o foaie A4, cu două semnături, fără intabulare, fără cadastru, din care rezulta că tata ar fi vândut societății care administra complexul, Euro Utimex, și urma să încaseze nu știu câți bani. Societatea a fost făcută prin 91-92 împreună cu un partener german, se ocupa de comerț inițial, apoi se ocupa de administrarea târgului, de lumină, gunoi, etc. Când tata a murit, eu și sora mea am preluat 50% din societate, iar acel cetățean străin a preluat restul. Acest cetățean străin ar fi fost forțat să-i cedeze lui Nicu Gheară 25%, din spusele lui, nu știm dacă a fost adevărat. Așa a intrat Nicu Gheară în această societate în care este și acum. Imediat după a organizat mai multe adunări generale în care l-a numit pe Nicolae Daniel Pepy administrator. Așa a apărut și Peppy în peisaj. Acest contract nu a existat fiindcă nu ar fi fost posibil legal să se transfere un drept în baza unei foi. Ei au făcut o chestie foarte inteligentă, o copie conform cu originalul și ea avea o legalizare pe spate, astfel încât au lăsat impresia că acel document a fost legalizat la notariat”, a explicat Cristina Salitră.

Niro descrie relația cu Salitră într-un interviu acordat în 2007 ziarului „România Liberă”

“Prima afacere adevărată am făcut-o atunci când m-am asociat cu colonelul Salitră și s-a construit Europa. Eu aveam 30%, iar el 70%. După moartea lui Salitră, in 1995, terenul a rămas al meu, este al meu și acum, dar magazinele le-am închiriat pe întreaga durată de viață a construcției unor chinezi. Nu vreau să intru în conflict cu ceilalți administratori ai spațiilor de acolo. Este extrem de dificil să administrezi la comun, iar eu am preferat să mă retrag”, a declarat în 2007 Niro, într-un interviu acordat ziarului România Liberă.

La finalul anilor 90 se pare că relația dintre Nicu Gheară și Niro s-ar fi stricat, după ce acesta din urmă și-a cumpărat teren alături, circa 50 de hectare, pentru a face Dragonul Roșu.

”După retragerea mea a intrat în complexul Europa Nicu Gheară, cel despre care s-a spus că a tocmit, ulterior, ucigași profesioniști că să mă lichideze. Mi-a spus că nu este adevărat. Eu l-am crezut că n-a tocmit ucigașii, dar tot cred că are legătură cu Europa, pentru că mi-a luat teren lângă complex”, declara Niro în interviul din 2007 acordat România Liberă.

În 2007, primarul Sectorului 2 la vremea respectivă, Neculai Onțanu, a vorbit despre ilegalitățile din complexul Europa, fără însă să facă nimic.

„Afacerea Europa a fost ilegală încă de la început. Toate construcţiile din interiorul complexului au fost ridicate fără autorizaţie. Fără aceasta nu se poate desfăşura nici o activitate comercială. Toate aceste ilegalităţi au fost posibile şi cu concursul regiilor furnizoare de utilităţi care au aprobat, nu s-au sesizat sau nu au verificat această zonă, favorizând astfel infractorii şi fraudarea bugetului local”, declara atunci Onţanu

Cu toate acestea și cu toate că situația proprietății era incertă, în 2008 Primăria Sectorului 2, condusă de Onțanu, dă o autorizație de construire pentru un corp de clădire cu parter și etaj, aflat deja în lucru la vreme respectivă și alte 3 corpuri asemănătoare, cu funcțiunea de comerț și birouri. Cererea de eliberare a autorizației de construire a fost făcută de Nicolae Daniel Pepy, omul lui Nicu Gheară.

”Ei au obținut acea autorizație în anul 2008 folosindu-se de niște documente care au fost anulate în instanță, documente fabricate, cu concursul maxim acordat de primarul Onțanu și toată gruparea din jurul lui, arhitect șef, secretar general. (…) Autorizația este ilegală în acest moment fiindcă nu are niciun document care să stea la baza ei. (…) Ulterior emiterii acestei autorizații, ei nu și-au înregistrat la Administrația financiară nimic. Dacă ești un bun proprietar, ai construit, faci recepția lucrării și înregistrezi construcția la taxe și impozite. Ei nu au făcut asta

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro