Sari direct la conținut

De ce facturile la energie nu scad atunci când electricitatea este gratis pe bursă sau prețurile sunt negative? / Ce putem face pentru a profita de această situație

HotNews.ro
Panouri solare, Foto: Shutterstock
Panouri solare, Foto: Shutterstock

Weekendul acesta este al treilea la rând când pe bursa de energie de la București prețurile sunt negative, adică producătorii plătesc să le fie preluată energia, invers față de cum este normal. Paradoxal, acest lucru nu duce la scăderea tarifelor plătite de consumatorii finali, așa cum ne-am fi așteptat. Aceasta deoarece costurile producătorilor cresc, după cum explică Dumitru Chisăliță, expert în domeniu. Soluția sunt investițiile în instalații de stocare a electricității, spune el.

Mâine, pe piața spot a bursei de energie OPCOM, prețurile ajung la niveluri negative-record de peste 270 de lei pe MWh în anumite ore.

Prețurile negative apar atunci când producția de energie eoliană și solară este foarte mare, concomitent cu un consum național foarte scăzut.

Este al treilea weekend la rând când se întâmplă acest lucru.

„O să avem mai multe astfel de situații, pentru că suntem abia la începutul sezonului cald și va continua acest trend de scădere a consumului de energie”, a afirmat, vineri, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Din păcate, o astfel de situație nu este în avantajul nostru, ci în dezavantajul nostru ca și consumatori, spune el.

„Aceasta deoarece că energia cu prețuri negative sau aproape de zero înseamnă să oprești anumite capacități de producție. Oprirea capacităților înseamnă un număr mai mic de ore de funcționare, ceea ce înseamnă costuri mai mari, iar costurile mai mari aduc prețuri mai mari”, a completat Chisăliță.

Cum putem profita totuși de aceste situații?

„Lucrurile sunt foarte simple. Haideți să stocăm această energie din orele de vârf. Chiar și cu costurile de stocare, cu siguranță nu ajungem la costuri de până la nouă ori mai mari, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, între prețul negativ și prețul maxim de import intraday.

Ar trebui să ne preocupe în momentul de față să dezvoltăm capacități de stocare, fie că vorbim de baterii, de stocare în hidrogen sau de stocare în hidrocentrale. Aceasta este soluția pentru a avea prețuri mai mici. Din păcate, fără acest lucru, trendul este de a avea prețuri mai mari, nu mai mici”, a completat specialistul.

Citiți și Energia va fi din nou gratis mâine, pe bursă, timp de șase ore / Cum răspunde ministrul Energiei, întrebat ce înseamnă acest lucru pentru facturile românilor

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro