Sari direct la conținut

În urmă cu un an o femeie murea sfâșiată de câini în zona Lacul Morii. Până acum niciun vinovat și nicio schimbare importantă în sistem / Cum arată acum zona – VIDEO

HotNews.ro

A trecut un an de când Ana Oroș, o femeie de 43 de ani care alerga în zona Lacului Morii, a murit sfâșiată de câini. Ce s-a schimbat? Nimic substanțial, iar autoritățile nu au găsit încă niciun vinovat.

Cum arată acum zona unde s-a întâmplat tragedia:

Ce a făcut Primăria Capitalei

Primăria Capitalei este instituția care are atribuții pe București cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân, prin Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Principalele probleme ridicate imediat după moartea Anei Oroș au fost că municipalitatea nu are locuri suficiente în adăposturi, ca să poată strânge de pe străzi toți câinii, că are prea puțini prinzători de câini (7 echipe cu 2-3 oameni, incluzând șoferii, potrivit datelor comunicate de ASPA imediat după tragedie), că echipele nu au în componență persoane care pot folosi arme cu tranchilizant pentru prinderea câinilor și că se răspunde greu la sesizările cetățenilor privind câinii, uneori și două trei-zile, după ce câinii au plecat de mult de acolo.

„Cele 3 adăposturi ale ASPA au o capacitate de 1.810 locuri”, a transmis ASPA, la solicitarea HotNews.ro, imediat după incident, în februarie 2023. La finalul lunii decembrie 2022, în adăposturile ASPA se aflau 1.400 de câini.

Ce a făcut ASPA la un an după această tragedie? Foarte puține lucruri s-au schimbat, potrivit datelor comunicate de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Capacitatea adăposturilor municipalității a rămas în continuare la limită, fiind făcute doar aproximativ 250 locuri în plus.

„În adăposturile ASPA sunt peste 2.000 de locuri de cazare, fiind asigurată adăpostirea câinilor existenți în acest moment precum și a celor nou intrați. În adăposturile ASPA sunt în derulare lucrări de modernizare și extindere a capacității de cazare, în acest an fiind suplimentată cu peste 300 de locuri. La data prezentei, în adăposturile ASPA se află un număr de 2.066 de câini. În anul 2023, au fost capturați de pe domeniul public 1.988 de câini și au fost adoptați 1.244 de câini. Doar din zona Lacul Morii au fost capturați 150 de câini, în urma organizării de acțiuni proprii și a sesizărilor primite”, se arată în răspuns.

Și numărul de prinzători a scăzut. Instituția a încercat să facă angajări, dar nu a reușit.

  • ”În prezent, în teritoriu acționează, în vederea ridicării câinilor aflați pe domeniul public, 6 echipaje. Fiecare echipaj este format din minimum 2 persoane. În perioada ianuarie 2021- ianuarie 2023, ASPA a organizat patru concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de prinzători și șoferi.
  • La ultimul concurs, organizat în ianuarie 2023 au fost angajați 2 șoferi care și-au dat demisia ulterior, iar pentru posturile de prinzători nu s-a prezentat nimeni. Ulterior, în conformitate cu prevederile OUG nr. 34/2023, organizarea concursurilor a fost suspendată însă, pentru deblocarea posturilor de șoferi și prinzători, ASPA a trimis un memorandum către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație în vederea organizării unui nou concurs pentru ocuparea posturilor, la care nu am primit răspuns până în acest moment”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

În ceea ce privește existența unui medic veterinar, care să poată folosi pușca cu tranchilizant, reprezentanții instituției spun că s-au contractat aceste servicii.

„ASPA nu poate angaja medici veterinari întrucât conform Legii 160/1998, profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată. De aceea, ASPA are încheiat un contract de prestări servicii medicale veterinare pentru tranchilizarea de la distanță a câinilor în timpul acțiunilor de capturare. În baza contractului de prestări servicii medicale veterinare pentru tranchilizarea de la distanță a câinilor în timpul acțiunilor de capturare, la solicitarea ASPA, ori de câte ori este nevoie, un medic veterinar însoțește echipajele ASPA”, se arată în răspuns.

În ceea ce privește sesizările, în anul 2023 au fost înregistrate 5.900 de petiții pentru ridicarea câinilor fără stăpân formulate în scris, telefonic și prin dispeceratul PMB.

Concluziile raportului Corpului de Control al primarului Nicușor Dan după tragedie

Imediat după petrecerea tragediei, primarul Nicușor Dan a trimis Corpul de Control să verifice ASPA și Poliția Animalelor din cadrul Poliției Locale a Municipiului București.

Raportul nu a găsit însă niciun vinovat, doar câteva vicii de probleme de sistem, că instituțiile nu se coordonează între ele, că sunt prea puțini prinzători și că Poliția Animalelor nu a verificat ce se întâmplă la cele două stâne din apropiere locului unde a avut loc tragedia.

Pe scurt, concluziile sunt următoarele:

  • Nu toate sesizările au fost rezolvate în aceeaşi zi, sau în următoarea (aşa cum prevede propria procedură operaţională). Au fost identificate spre exemplu, situaţii în care sesizarea nu are deloc consemnată modalitatea de rezolvare, precum şi situaţii în care intervenţia a fost realizată după mai multe zile de la sesizare.
  • Echipamentele GPS şi de supraveghere video de pe autoutilitarele nefuncţionale nu au fost montate pe alte autoutilitare, iar sistemul de supraveghere nu a fost pus în funcțiune pe toate autoutilitarele funcţionale.
  • În ceea ce priveşte resursele umane în activitatea de capturare, din 15 posturi de execuţie ocupate în cele două departamente, în fapt doar 12 formează echipaje ce se ocupă de capturări (restul de trei având delegate alte atribuţii), astfel că existau , la 30.12.2022, şapte posturi vacante de execuţie (5 de şofer, două de prinzător). Astfel, din 22 de posturi de execuţie existente în organigrama ASPA doar 12 angajaţi formează echipaje de capturare (55% din numărul total de posturi de execuţie). Se impune o analiză a organigramei.
  • Zona incidentului din 21 ianuarie 2023 soldat cu moartea Anei Oroş se află la „graniţa” dintre sectorul 6 şi comuna Chiajna. Terenul pe care s-a întâmplat incidentul este teren aflat în proprietate privată , neîmprejmuit şi necurăţat (conform constatări lor proprii din teren ale CCPG).
  • Referitor la locul incidentului şi la faptul că terenul se află în proprietate privată, ASPA nu au competente privind capturarea câinilor fără stăpân aflati pe proprietate privată.
  • Echipa de control a constatat faptul că terenurile din zona respectivă sunt neîngrădite, pe acestea fiind aruncate diverse gunoaie, iar în apropiere se află două stâne de oi, una dintre ele fiind abandonată. „Existenţa stânelor de oi în zona incidentului constituie un factor favorizant pentru prezenţa câinilor în zona respectivă. Astfel, aspectele legate de gunoaiele aruncate în apropierea zonei incidentului (paie, resturi vegetale). posibil de la stână, precum şi leşul unui măgar (după cum se poate observa din pozele alăturate prezentului raport), apreciem că au favorizat prezenţa câinilor.
  • Procentual, petiţiile scrise privind sectorul 6 reprezintă aprox. o treime din numărul total de petiţii (29,31 % în 2021, 33,84% în 2022 ), fiind sectorul cu cea mai mare problemă în ceea ce priveşte câinii fără stăpân.
  • În ceea ce priveşte colaborarea ASPA cu alte autorită
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro